Велинград - online - 2011 - година на изпитания и избори 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

2011 - година на изпитания и избори
Публикувано 2012-01-03 10:36:39 от темпо

Отминалата 2011 бе от годините, в които накуп се струпват не просто събития, а истински изпитания. Криза по света и най-вече в нашия край на Европа; растяща безработица в България, която порази и вечния “първенец” по брой безработни в Пазарджишка област - Велинград; демографски срив за града, доказан с цифрите на националото преброяване; избори, които в голяма степен запазиха статуквото от последните години. Ето листовете на календара само с най-важните събития, случили се през 2011 във Велинград. Да си ги припомним, защото новата 2012 година започва от своята предшественичка 2011:

ЯНУАРИ
В навечерието на новата 2011 г. Община Велинград получи желан и скъп дар: Министерството на екологията и водите даде на общината за стопанисване находищата на минерални води в Каменица и Драгиново. В рамките на годината обаче общината не успя да задвижи бюрократичната машина по начин, който да накара богатството, на което всички толкова се радвахме, да потече в общинската хазна.
В същото време велинградчани се вълнуваха за съдбата на баните и особено на затворената Чепино баня, която остави квартала без обществена къпалня. След дълги съдебни спорове в края на 2011 г. общината си върна собствеността върху отдадените на концесия Кална и Чепино баня. Кога двете бани ще заработят? Отговорът ще чакаме през 2012 г.
Също в навечерието на 2011 г. предишният Общински съвет, който точно по това време зае първо място по брой върнати решения в област Пазарджик, отказа искането на кмета Иван Лебанов общината да тегли кредит. В самия край на 2011 г. обаче новоизбраните съветници гласуваха за кредита, чието благотворно или не въздействие върху общинската икономика предстои да усетим през новата календарна година.
През януари 2011 г. общината спечели европейско финансиране по голям проект за нова водна инфраструктура в Грашево на стойност 5 015 928 лева. Но с обичайната “гарнитура” от обжалвания и съдебни процедури.
ФЕВРУАРИ
За да “върже” крайно мизерния бюджет за 2011 г., Общинският съвет гласува, че през годината ще извади за продан общинска собственост на стойност близо 2 милиона лева. Тогава “Темпо” оприличи популисткото гласуване на “предизборни балони - шарени и скъпи”. Решението за виртуалните милиони си остана на хартия, съответно общинската хазна - празна.
Започна съдебен спор за отдадената под наем от общината още през 90-те години на ХХ век бивша дискотека “Пикадили”. Засега делото все още обикаля по ниските съдебни инстанции и скорошен финал не се очертава.
За първи път църковен храм в Чепинско се сдоби с мощи на светец. Църквата “Света Троица” в кв. Каменица получи в дар от Вселенската и Украйнската патриаршии мощи на свети Влас и свети Харалампий. Жалко, че не получи нужното развитие идеята за построяване на параклис на свети Влас в близост до едноименния горещ извор. МАРТ
Министерството на здравеопазването в лицето на своето дружество “Специализирани болници за рехабилитация-НК” обяви търгове за отдаване под наем на Сярна, Кремъчна и Вельова баня. Но на първия търг не се явиха никакви кандидати и трябваше да минат месеци, за да се намери стопанин само за една от баните - Кремъчна.
За първи път, след 21 години демократично развитие, Общинският съвет реши ръководният орган - Оперативното бюро, да работи при закрити врата. Практиката явно се хареса на съветниците, защото и новият местен парламент месеци по-късно я бетонира в своя Правилник.
За доста от фирмите във Велинград новите сметки за данък сгради и такса смет подействаха като студен душ заради завишените данъчни оценки. В края на 2011 г. общината предложи намаление на промилите за нежилищните имоти, с което се надява през 2012 г. подобен шок да бъде избегнат, а събираемостта на приходите да се увеличи.
АПРИЛ
Жителите на Велинград се топят, но пък жителите на голяма част от селата в общината растат. Това показаха цифрите от Преброяване 2011 на Националния статистически институт. Между 2001 и 2011 г. населението на Велинград е намаляло от 24 818 до 21 996 човека, показаха първоначалните данни. Общината се е “стопила” от 42 722 на 40 707 жители. Което не попречи през октомври, на изборите за местна власт и президент, официално обявеният брой на жителите на общината да бъде с близо 5000 по-голям. Какво да се прави - броене по български?!
Великден, както е от години, отново дойде с награда за Велинград: писаните яйца донесоха на Историческия музей заслужен приз от борсата “Културен туризъм” във Велико Търново. Преоткрихме красотата на яйцата и през творчеството на американския художник Брайн Бейти, а от Юнеско изпратиха френска фотографка, за да заснеме нашата традиционна техника.
Магдалена Белухова, преподавател от ПГИТ “Алеко Константинов”, представи Велинград като член на отбора на България на Европейския форум на науката в датската столица Копенхаген. МАЙ
На фона на абитуриенската зрелостна треска и фиеста, белгиец успя да осъди община Велинград заради дупка на улично платно. И не е сам в победата си - през годината имаше и други подобни дела, в които водачите успяха по съдебен път да защитят правото си да карат в нормални пътни условия.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов използва втория ден на Великден, за да подари противопожарен автомобил втора употреба на велинградските огнеборци. По-късно този автомобил влезе в списъка на даренията, получени от МВР, които станаха повод за скандал и последвала забрана на практиката частни фирми и лица да даряват вътрешното ведомство.
В пролетния месец се проведоха и три хубави юбилея: музикалната школа “Звънче” навърши 15 години, ЦДГ “Радост” отбеляза 50-ти рожден ден, а Дамската група за стари градски песни “Вела” чества 20-годишнина.
ЮНИ
Месецът бе белязан от опасността през цялото лято заради ремонт да бъде затворено дефилето Велинград - Варвара. Най-активни противници на 3-месечното затваряне на пътя бяха от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, които успяха да постигнат временна отсрочка за юни и юли.
Манекенката Адриана Скленарикова-Карембьо дойде на крака (с рекордната дължина от 126 см) във Велинград, за да наложи своята марка козметика. Сътрудничеството между красавицата и хотел “Рич” вече е факт.
Вторите годишни СПА награди донесоха престижното отличие “СПА мениджър на 2010 г.” на д-р Таня Беличенова, мениджър на СПА центъра на хотел “Двореца” във Велинград.
Дамската вокална група “Велина” отбеляза с концерт своя 10-ти юбилеен рожден ден. ЮЛИ
Летният месец започна с 10 дни Празници на културата, в които на велинградска сцена наред с нашите самодейци и изпълнители гостуваха трупата на Нешка Робева, Йорданка Христова, вестник “Стършел” и още много поети, художници и творци. Художествената галерия за първи път се сдоби с каталог на три езика, а музеят организира успешния старт на първия фестивал на музикалния филм “Н. Гяуров” и чудесната изложба “Спомени от Велинград”.
31 паметни плочи и гробове на християни и мюсюлмани в Централните гробища бяха разбити и поругани. Като виновник полицията посочи 32-годишен мъж с инициали Я. Б., който бил психично болен. Вандализмът повдигна множество въпроси към общината за охраната на гробищата.
Велинград се прости с Лятното кино - от любимо място за концерт и кино то от години бе превърнато в опасен и рушащ се обект. Фирмата-собственик на постройката и парцела около нея реши да разруши Лятното кино, а какво ще има на това място засега можем само да гадаем.
В разгара на горещия месец станаха ясни първите кандидати за кметската битка - Ангел Даскалов и Иван Лебанов. Именно те стигнаха и до финалния балотаж през ноември.
АВГУСТ
“Ситигаз България” обяви, че до ноември 2012 г. Велинград ще бъде газифициран. Новината се хареса на мнозина, предстои да видим нейната реализация през новата година.
10-годишният договор между общинската “ВКТВ” и частната “ЕВКК” приключи. Общината не поднови договора и върху екипа на “ВКТВ” легна отговорността за цялата остаряла и постоянно създаваща проблеми ВиК мрежа.
Ученическа компания от СОУ “Васил Левски” спечели Европейска награда за предприемачество и така младите възпитаници на г-жа Людмила Кьосова станаха първите българи, удостоени с наградата в конкуренция с над 200 ученически компании от континента.
Дружеството за защита на Родопите във Велинград отбеляза 20-годишна дейност в подкрепа на българщината в Чепинския край. СЕПТЕМВРИ
Маргарита Попова, министър на правосъдието в правителството на Бойко Борисов, бе номинирана от ПП ГЕРБ за кандидат за вицепрезидент на България. Г-жа Попова сложи начало на кампанията си със среща със съученици и приятели в родния Велинград. След победата на изборите, през януари 2012 г. Маргарита Попова ще встъпи в длъжност като вицепрезидент на новия български президент Росен Плевнелиев. След ген. Атанас Семерджиев за втори път вицепрезидент на България ще бъде велинградчанин.
Започна голямата битка за местната власт. На старт в предизборната надпревара застанаха 12 кандидати за кметове на община Велинград, 306 кандидати за общински съветници и общо 34 кандидати за 11 кметски поста в селищата от общината.
ОКТОМВРИ
Месецът мина под знака на предстоящите избори. Партии и кандидати агитираха масирано с концерти, плакати, срещи, обещания и още куп средства от предизборния си арсенал.
Единствената автогарата във Велинград бе разрушена. Фирмата-собственик “Чепино автотранспорт” даде голям дял от парцела за изграждане на хипермаркет и остави по-малък дял за нова автогара. За пътуващите това създаде доста неудобства, но общината и през 2011 г. не позволи създаване на друга автогара.
10-годишната Мариам Маврова, чиято певческа кариера тръгна от музикална школа “Звънче”, записа поредица от медали и международни успехи през 2011 г. През октомври Мариам достигна до финала на детската Евровизия и се класира първа във вота на телевизионната публика на конкурса.
Вокална група “Караоке” отбеляза с голям концерт своя първи юбилей - 5 години от създаването.
Парковете във Велинград придобиха нов облик след реализацията на големия проект, спечелен година по-рано. Нови алеи, детски и спортни площадки, пейки, беседки и осветление привличат огромен брой жители и гости на града. Има и критики, основно свързани с озеленяването и дано през 2012 г. не се потвърдят прогнозите на специалисти, че голяма част от засадената растителност няма да оцелее.
НОЕМВРИ
Иван Лебанов стана първият кмет на община Велинград, който спечели втори мандат, побеждавайки на балотажа кандидат-кмета на ГЕРБ Ангел Даскалов. На 7 ноември старият-нов кмет положи клетва пред новия Общински съвет и отново влезе в кметския кабинет. В началото на новия мандат общината бе притисната от сериозна финансова криза, а първите кметски заповеди бяха за съкращения в администрацията.
29-те новоизбрани общински съветници започнаха 4-годишния си мандат с разкол още на първото гласуване. За председател на Общинския съвет бе избрана Дияна Кехайова от ГЕРБ.
След 3-месечен ремонт в първите дни на ноември дефилето Велинград - Варвара бе отворено. Ремонтът ще продължи и през 2012, а пусковият срок на проекта е през октомври същата година.
На 27 ноември 7-годишно момче се удави в басейна на Сярна баня. Детето не умеело да плува, нагълтало се с вода, а медицинската помощ закъсняла. Смъртта на малчугана влезе в графата “нещастни случаи”.
ДЕКЕМВРИ
Велинград спечели приз “Най-зелен град” в категорията градове от 10 000 до 30 000 жители в рамките на национален конкурс, организиран от Министерството на екологията.
Избухна истинска война между частната болница “Здраве” и общинската болница “МБАЛ-Велинград”. Парадоксът е, че паралелно с обвиненията в източване и скрита приватизация на общинското здравно заведение, от частнато искат бъдещо обединение. Принципалът на общинската болница - Общинският съвет засега мълчи и отложи темата за март-април 2012 г.
На последната за годината сесия съветниците дадоха разрешение на фирмата-собственик за събаряне на недовършения строеж на Културния дом. Така 2011 г. завърши с решение, което предвещава “гръм и трясък” през 2012 г. в буквалния смисъл на думата.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай