Велинград - online - Книите през 2011: За първи път повече проза, отколкото поезия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Книите през 2011: За първи път повече проза, отколкото поезия
Публикувано 2012-01-10 08:24:12 от темпо

В трудни години като 2011 не е лесно да напишеш и особено да издадеш книга, но велинградските литературни творци за пореден път намериха начини да надмогнат кризата. През годината излязоха от печат и тръгнаха към своите читатели 12 нови книги от местни автори. Обичайно в местната литературна продукция преобладават стихосбирките, но през 2011 г. тенденцията се обърна в полза на прозата.

Първата нова книга за годината бе 14-тата поред стихосбирка на Ангел Горанов “Надежда ми свети”. В нея намериха място творби, писани в годината, през която поетът отбеляза своя 80-ти юбилей и затова носещи мъдростта и познанието на човешкото и творческо дълголетие.
През март 2011 г. д-р Александър Попов обобщи жизнения си път в книгата “В недрата на отминалото”. Това е неговата четвърта книга със спомени, която е едновременно лична равносметка, съхраняване на родовата памет и разказ в първо лице за живота на цяло едно поколение. В недрата на отминалото време д-р Попов открива посоката за бъдещето: да цивилизоваме вродения си порив към свободата, за да го превърнем не в произвол, а в зряла демократична култура.
Животът и делото на един от големите патриоти на Чепинско - Мустафа Шарков намериха достойно място в сборника “Мустафа Шарков и Дружба “Родина”. През май той излезе като част от поредицата “Цепина” на Историческия музей със съдействието и на Дружеството за защита на Родопите и възстановената Дружба “Родина” във Велинград. В книгата са включени докладите на Стоянка Кендерова, Стоян Михайлов, Милкана бшнакова, Георги Пашов и Костадин Ушев от юбилейните чествания преди 4 г. и изповедта на самия Мустафа Шарков.
Символично в навечерието на Световния ден околната среда 5 юни и в международната година на горите инж. Кирил Цанов представи своята книга “История на горите в Чепинско”. Така за първи път в голям научен труд бяха събрани най-важните факти от историята на горите в нашия край. “Написал съм само първата страница от историята на горите в Чепинско”, каза инж. Цанов, но тази скромност не бива да омаловажава огромния изследователски труд, който е скрит зад мащабното проучване на лесовъда с 46-годишен стаж в горския сектор.
През юли бяха отбелязани 85 години от началото на организирания футбол в Чепинско. В истинско събитие за любителите на футболната игра от всякакви възрасти се превърна книгата “85 години организиран футбол в Чепинско”. Никола Делиев работи за нейното създаване и издаване в продължение на години и успя да събере между кориците десетки и стотици спомени на футболни ветерани, уникални снимки от миналото и настоящето, огромна фактология за футболната игра в Чепинското корито. Съавтори на книгата са Георги Дишлянов и Филип Устабашиев.
Историческият музей успя през август 2011 г. със съдействието на общината и на Министерството на културата да издаде в сборник докладите от първата по рода си национална научна конференция, която се проведе през 2008 г. по повод 60 години от създаването на Велинград. Заглавието на сборника очертава мащаба на проучванията “Цепина, Чепинско, Велинград - хилядолетната история на Северозападните Родопи”. Начело на редколегията на сборника е безспорният авторитет Стоянка Кендерова.
По повод 82 г. от рождението на Николай Гяуров през септември 2011 г. Михаил Алексиев издаде биографията на световноизвестния оперен певец под заглавие “Кралят на басите”. Това е втората книга на М. Алексиев за Н. Гяуров след уникалния разказ за младежките години на бас № 1 на планетата “Момчето от Велинград”. И същевременно първа книга от новата поредица, замислена от автора, в която ще разкаже биографиите на всички почетни граждани на Велинград. През ХХ век титлата са заслужили само двама - Николай Гяуров и Иван Лебанов. Затова като логично продължение само месец по-късно, през октомври 2011 г. и в разгара на предизборната кампания, Михаил Алексиев представи биографията на Иван Лебанов под заглавие “Скиорът на века”. В нея авторът проследява живота и развитието на “златното момче на българското ски бягане” Иван Лебанов, който донесе първия олимпийски медал за България в този спорт.
Започнала в проза, литературната 2011 г. завърши в мерена реч. В деня на будителите 1 ноември Боряна Стаева направи премиерата на новата си стихосбирка, наречена “Родолюбие”. В своята четвърта книга тя събра стихове за рода и за любовта - две думи, които осмислят човешкия живот. А на 14 декември се състоя представянето на стихосбирката “Към себе си” на Иванка Карамфилова. Три години след смъртта на поетесата нейните творби бяха събрани и издадени от дъщеря й Юлиана Ковачева, за да останат върху белия лист за всички, които обичат поезията.
Към литературната продукция за 2011 г. ще прибавим и двете нови книги на ракитовския автор Петър Гелин. През март излезе “Божи места на вярата”, в който Петър Гелин разказва историята на 40 храмове и места на вярата в Чепинското корито и така показва богатия духовен живот, кипял в продължение на две хилядолетия в нашия край. Книгата излезе с подкрепата на църковното настоятелство на храма “Св. Неделя” в Ракитово, който отбеляза 150 г. от своето създаване. През юни, този път със съдействието на Ротари клуб - Велинград, Петър Гелин представи книгата си “Пещерата Лепеница” - една от малкото книги на нашия книжен пазар, посветена на българска пещера. Благодарение на нея и ние, и туристите можем да научим много за вече достъпната за посещение най-известна пещера в Чепинско.
Затваряме страницата на 2011 г., за да отворим новата страница на 2012 г., която очаква своите автори и книги.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води