Велинград - online - Съвети от Франция: Има ли алтернатива за младите безработни в селските райони 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Съвети от Франция: Има ли алтернатива за младите безработни в селските райони
Публикувано 2012-01-17 09:01:47 от темпо

Филип Устабашиев е познат като спортен журналист и служител в Общинска администрация - Велинград, но от години той се занимава и с дейност в неправителствения сектор. В края на 2011 г. бе един от петимата български участници в тренировъчен курс-обучение във Франция. Проявата бе организирана по европейската програма “Младежта в действие”, в сътрудничество с френското движение “MRJC”, а темата бе особено важна и актуална за нашия регион - “Европа за изграждане на младежка заетост в селските райони”.

29 младежи от 7 европейски страни са споделили проблемите и опита на своите държави за справяне с младежката заетост. Съпоставката на данните показва, че безработицата сред младите хора в селските райони на България (по дефиниция нашият район спада към селските) е най-голяма в целия Европейски съюз. Докато средно за ЕС процентът на младите безработни е 12-13%, то в нашата страна той достига 30%.
Повечето европейски държави имат сериозни политики и стратегии за борбата с младежката безработица специално в селските райони. В съседна Румъния например работи програма за 3000 младежи, които са завършили образованието си, но не могат да си намерят работа и нямат трудов стаж. За старт в кариерата държавата им отпуска стипендии по 180 евро.
В рамките на обучението се е състояла и среща с Националния младежки съвет на Франция. В момента организацията подготвя национална стратегия как да бъдат стимулирани работодателите, за да наемат безработни младежи без трудов стаж. Няма универсални рецепти, трябва на място да се търсят алтернативи за младежка заетост, смята Филип Устабашиев след чутото и видяното във Франция.
През настоящата 2012 година ще имаме повод отново да разговаряме за дейността на неправителствената организация “MIJARC EUROPE”, в която участва и българското движение “Младежи за развитие на селските райони”, чийто координатор за Югозападна България е Филип Устабашиев. Чрез нея от 2008 г. насам са осъществени около 25 младежки програми с участието на около 150 човека. Две от мероприятията на организацията ще са с адрес Велинград. В началото на април тук ще се състои обучителен курс по програма към Съвета на Европа, чиято тема ще бъде ненасилственото решаване на конфликти в общността. Повод за дискусията е нашумелият случай в село Катуница. През август ще се проведе летен лагер, посветен на ролята на религията за социалната интеграция на малцинствата.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай