Велинград - online - Тиков поиска 51% от общинската болница, съветниците избраха комисия да проверява 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Тиков поиска 51% от общинската болница, съветниците избраха комисия да проверява
Публикувано 2012-01-17 09:37:01 от темпо

Бъдещето на общинската болница “МБАЛ-Велинград” е централната тема, която фокусира общественото внимание на велинградчани през изминалата седмица. В самия край на 2011 г. от частната болница “Здраве” изпратиха жалба до Районна прокуратура и Общинския съвет със сигнали за нарушения в общинската болница, които биха могли да доведат до скрита приватизация. Ще проследим хронологията на последвалите събитията от началото на 2012 г. по дати:

5 януари: Управителят на “МБАЛ-Велинград” д-р Атанас Ташев е входирал писмо в Общинския съвет, в което посочва, че задълженията на здравното заведение към края на 2011 година възлизат на 893 803 лева.
8 януари: Политическите групи на ГЕРБ, ЕНП, ОНБ и Коалиция за Велинград в Общинския съвет излязоха със съвместна декларация, адресирана към жителите на общините Велинград и Ракитово. В декларацията, публикувана в предишния брой на в. “Темпо”, мнозинството в Общинския съвет заяви, че ще направи всичко възможно да защити интересите на общината като принципал на болницата. Съветниците информираха: “...чрез многобройни договори между “МБАЛ-Велинград” и лекарите, работещи там като физически лица и в същото време като съдружници в търговското дружество “Вели Медикус” ООД, се правят опити да бъде източена общинската болница с милиони левове и да бъде доведена до фалит”. В същото време увериха населението, че във Велинград ще има “едно достъпно и висококачествено здравеопазване”.
9 януари: До председателя на Общинския съвет е входирано предложение от Никола Тиков, управител на “Булфарма” ООД - Пещера. Пещерската фирма предлага капиталът на “МБАЛ-Велинград” да бъде увеличен от 1 445 000 лева на 2 949 000 лева, разпределени в 294 900 дружествени дяло по 10 лева всеки. “Булфарма” да бъде приет за съдружник, като запише чрез ефективна парична вноска 150 400 дружествени дяла или 51% от увеличения капитал на дружеството. “С приемането ни за съдружник и постъпилите средства от увеличението на капитала от една страна ще бъдат покрити дълговете на дружеството, а от друга страна с натрупания от нас опит в управлението на лечебни заведения ще спомогнем за просперитета на болницата”, пише в предложението на “Булфарма”, от която заявяват, че разчитат на сериозно и отговорно отношение.
Същият ден председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова резолира предложението до председателите на комисиите по здравеопазване и икономика Реджеп Ходжов и Сергей Кичиков за обсъждане.
10-11 януари: Сутринта на 10 януари бе разпространена декларация от общото събрание на “МБАЛ-Велинград”, проведено на 5 януари 2012 г. Подписалите се 187 служители в общинската болница заявяват, че застават зад управителя д-р Атанас Ташев и зад самостоятелното съществуване на “МБАЛ-Велинград”, като се обявяват категорично против каквото и да е сътрудничество с частника Тиков: “Целта на д-р Тиков, д-р Дошев и д-р Савова не е просперитетът на “МБАЛ-Велинград” ЕООД, а нейното унищожение. Под благовидното на пръв поглед предложение за публично-частно партньорство Тиков и компания желаят да присвоят общинско имущество и медицинска дейността дейност на “МБАЛ-Велинград”, както и тези 3 600 000 ленва, които Европейският съюз отпуска на общинската болница”. С декларацията се иска широко обществено обсъждане на проблемите на здравеопазването.
По темата за общинската болница и постъпилото предложение от “Булфарма” в двата дни заседават 4 постоянни комисии към Общинския съвет: по здравеопазване, икономика, общинска собственост и жалби на граждани. В работата на комисиите участват лекари от “МБАЛ-Велинград”. Заседанията не са обявени публично, дневен ред за предстоящата извънредна сесия все още няма. На наш въпрос защо липсва публична информация за провеждането на комисиите, г-жа Кехайова прехвърли отговорността към председателите на комисиите.
12 януари: Дневният ред за извънредното заседание на Общинския съвет е факт. Като последна пета точка в него е включена: “Определяне на комисия за извършване на проверка в “МБАЛ-Велинград” ЕООД”. Тя се внася от председателя Д. Кехайова във връзка с жалба от “Здраве”, материали в медиите и големия обществен интерес относно състоянието, функционалността и конкурентността на общинската болница.
13 януари: В деня на сесията залата на Общинския съвет е пълна. Присъстват множество медици от “МБАЛ-Велинград” и от конкурентната “Здраве”, както и граждани. Пред общината и във фоайето охраната е засилена.
В самото начало на сесията Али Мареков от ДПС предлага от дневния ред да отпаднат 3 точки, между които е и тази за болницата. Той пита какво е належащо, за да не изчакат края на март, когато ще е факт отчетът на търговското дружество за финансовата година. Към искането се присъединява и кметът на общината Иван Лебанов, който иска отделна сесия за всички търговски дружества с общинско участие и предлага одиторите на общината да направят дотогава задълбочено изследване на финансовото състояние. Няма да се обсъжда финансовото състояние, а бъде избрана комисия за проверка в “МБАЛ-Велинград”, подчертава Дията Кехайова, след което точката влиза в дневния ред с подкрепата на ГЕРБ, ЕНП, ОНБ и Коалиция за Велинград. Против нейното разглеждане гласуват ДПС, БСП и ЗНС.
В началото на дебатите г-жа Кехайова цитира два доклад на общинския контрольор на болницата Ибрахим Тебер за 6- и 9-месечието на 2011 г., в които е изразена тревога, че ръководството не се справя с основния проблем - постигане на положителни финансови резултати и не е предприело стъпки за провеждане на обществени поръчки за горива и лекарства.
Председателите на заседавалите 4 постоянни комисии съобщиха взетите от тях решения. Общото е, че нито една от комисиите няма предложение за разглеждане на предложението от “Булфарма” и затова то изобщо не е включено в дневния ред на тази сесия. С различни нюанси комисиите са съгласни да бъде избрана комисия, която да извърши проверка в общинската болница.
Дискусията за болницата продължи повече от 2 часа, при голяма амплитуда на емоциите в залата от бурни аплодисменти до “У-у-у” (отделно публикуваме част от прозвучалите мнения в тяхната последователност).
След като Иван Лебанов категорично заяви, че докато той е кмет на общината, публично-частно партньорство няма да има, председателят на комисията по образование и здравеопазване Реджеп Ходжов направи ново предложение. Г-н Ходжов заяви, че никой не е против болницата да остане общинска и те стоят зад нея, но в същото време предлага д-р Атанас Ташев да бъде освободен като врид управител и до 1 месец да бъде обявен конкурс за управител на МБАЛ.
Изказването бе посрещнато с бурно недоволство от голяма част от присъстващите в залата, които напомниха, че няма такава точка в дневния ред на извънредната сесия и затова предложението на Реджеп Ходжов нарушава правилника на Общинския съвет. Впоследствие г-н Ходжов оттегли предложението си, отправяйки към д-р Ташев и д-р Хърльов въпрос дали са готови да подпишат анекс към договора за скенера, като от 7 години срокът му стане 3 години.
В крайна сметка, след множество редакции, съветниците гласуваха решение, с което създадоха комисия за пълна проверка и одит на “МБАЛ-Велинград” за период от 10 години назад, за да се види отговорността не само на настоящето ръководство. Проверката ще направят одиторите на общината, експерт-счетоводител и по трима представители на комисиите по здравеопазване и икономика. От страна на ОА в комисията ще участва ресорният заместник-кмет Ася Хрисчева, която заяви, че съпругът й д-р Хрисчев участва във “Вели Медикус”, но според нея няма конфликт на интереси и тя може да участват в проверките, като няма да заема позиция по проблеми, свързани с договора между болницата и частното дружество.
Срокът за извършване на проверката е до края на април 2012 г. Засега това е времето, до което се отлага следващият рунд за болницата.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води