Велинград - online - И сърцата играят в ритъма на българските хора 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

И сърцата играят в ритъма на българските хора
Публикувано 2012-01-24 08:59:47 от темпо

Два пъти в седмицата по един час. Час време за български танци и хора. Отстрани може да звучи лесно, но съвсем не е така. В залата се разгрява и тропа здраво и, макар че това не е спорт, физическите усилия и умората в края доста наподобяват фитнес или аеробик тренировка. С тази разлика, че при танцуването удоволствието е по-голямо. Не само защото всичко се случва под звуците на жива музика, но и защото няма някой, който да не потрепне и да не се усмихне, когато около него звучат и се танцуват български народни хора.

Два пъти в седмицата хора на различна възраст, с различни професии и интереси, успяват да намерят общ език за час в клуба за български народни танци “Надежда”. Негови учредители и ръководители са хореографът Надежда Камбурова и музикантът Иван Пещерски. И за двамата музиката е и професия, и съдба.
“Имаше много желаещи да се научат да танцуват. Наши приятели от години ни караха да направим нещо .Решихме да опитаме и се получи. Интересът бе голям .Тези, които започнаха в началото, се научиха да танцуват доста добре. Някои от тях продължават да посещават часовете и в момента към тях се присъединиха и нови хора. И така вече година, година и половина”. Това с усмивка споделя Надежда Камбурова и допълва: “Искам всички, които идват, и тези, които биха проявили интерес в бъдеще, да са удовлетворени от танцуването, от възможноста да се разтоварят, да намерят нови приятели и най-вече да се забавляват”.
В момента в клуба има две групи за напреднали и за начинаещи, общо 40-50 човека седмично. Всеки има своя причина да идва, споделят двамата ръководители. Иван Пещерски си припомня: ”Преди време дойде една жена, която искаше да се научи да играе хоро, защото й предстоеше сватба. Това бе нейната цел. В друг случай интересът бе провокиран от желанието да се танцува при посещение в заведение. Казват: “Искаме да се научим да играем хора, защото когато отидеме на ресторант с жива музика, ни се танцува, сърцата ни играят, а ние не можем, защото не знаем стъпките”.
И Надежда, и Иван се надвяват, че сред причините, които водят хората в залата са и родолюбивите чувства желанието да научиш и да съхраниш за поколенията хубавите български народни хора .
Дима Николова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай