Велинград - online - Гоблени пазят българското 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Гоблени пазят българското
Публикувано 2012-01-24 09:07:31 от темпо

На 20 януари в Градската художествена галерия бе открита изложбата “Послания в гоблени”, организирана по покана на Историческия музей с партньорството на Сдружението на велинградските жени “Нежна сила” с председател Росица Лебанова. Директорът на музея Снежана Велева откри изложбата на Росица Бакалова в присъствието на много гости, сред които зам.-кметовете Георги Янчев и Мустафа Джамбаз.

Гоблените са декоративни тъкани с висока художествена стойност, изработени ръчно под формата на стенни килими, драперии, мебелни облицовки и картини. Началото на изработката им е XV век. Рисунки за гоблени са създавали известни живописци и те са представлявали гобленови пана с огромни размери.
Сред представените в нашата художествена галерия гоблени са: ”Света Елисавета”, ”Ангел и деца”, ”Света Анна”, ”Чудодейната Света Богородица Йерусалимска”, ”Богородица с младенеца”, ”Момиче и ангел”, ”Вяра, Надежда, Любов и София”, ”Розобер”, ”Слънчогледи”, гоблени с български народни носии, картини на Майстора и на Мърквичка, български манастири и градове, нашите светци “Свети Иван Рилски” и “Света Петка”, както и портрет на принцеса Даяна.
Изложбата представи Елена Балабанова, която подчерта, че за повече от 20 години Росица Бакалова и нейният съпруг доц. Паско Бакалов са създали над 350 модела, чрез които се докосваме до шепота на историята, красотата на бита, неповторимостта на българската природа. Девизът на семейство Бакалови е “Да съхраним корена български!”. Прекрасните им гоблени красят както домове в България, така и по света.
Росица Бакалова е председател на Национален клуб “Приятели на гоблена и българската шевица”. Нейното име е включено в алманасите за 2008 г. “Бележити български жени” и за 2012 г. “Бележити българи на съвременна България”. Тя е носител на “Златна звезда” от Международния бизнес-център в Мадрид и е обявена за ”Бизнес дама за 2005 г.” от ПроКредит Банк.
Зам.-кметът Георги Янчев благодари на Росица Бакалова с думите: “Изпитвам огромно уважение към тези, които се трудят. Гоблените са послание към жените, а нашето послание към вас е, че ние мъжете много обичаме да гледаме и да се възхищаваме на красотата. Приемете нашите благодарности за сътворената красота.”
Гоблените ще гостуват във Велинград само една седмица, така че побързайте да ги видите в галерията.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай