Велинград - online - Бабинден по канона на традицията 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Бабинден по канона на традицията
Публикувано 2012-01-24 09:31:42 от темпо

Тази година Бабинден във Велинград започна с обилен снеговалеж, който създаде екстрена ситуация за работниците от снегопочистването. Два дни по-рано, в лют студ, те подготвиха централния площад за предстоящия празник, а сутринта на 21 януари им се наложи отново да хванат лопатите за сняг и да опесъчат главната улица.

Снегът обаче не уплаши велинградчани, които изпълниха голямото фоайе на общината, за да участват заедно с бабинчетата в ритуала “Даване име на дете”. Част от родените през 2011 година в нашия град 287 бебета се включиха в традиционния ритуал. Към хубавите наричания, подготвени от служителките на Обредния дом и музиката и песните на мъжката група от ансамбъл “Чепино”, общината прибави и подарък за всяко от децата. Бабите спазиха установения ред и почерпиха, че са дочакали радостта да имат внучета.
Кметът Иван Лебанов отправи поздрав за празника от сцената на площад “Н. Гяуров”, където присъстваха народният представител от ГЕРБ Ангел Даскалов, заместник-областният управител Ваня Минкова, председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова и четиримата заместник-кметове на общината. Кметът пожела на бабите здраве, на майките да са силни и нежни и честити професионалния празник на лекарите акушер-гинеколози и акушерките. С поздрав към хората, чията професия е да даряват живот, се обърна и г-жа Кехайова.
И на този Бабинден наградата за най-добър акушер-гинеколог на България бе връчена във Велинград. Българският лекарски съюз присъди високото звание на д-р Божидар Налбански, началник отделение “Перинатална медицина” към клиниката “Майчин риск” в Университетска болница “Майчин дом” в столицата. Наградата бе поднесена от кмета Иван Лебанов, а като допълнение към нея от името на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Дарина Шатова обяви, че д-р Налбански е поканен на СПА уикенд в хотел “Олимп”. Най-добрият акушер-гинеколог за 2011 г. благодари за признанието към труда на лекарите и акушерките и пожела във Велинград да се раждат много деца.
За празника общината връчи и награди за най-добър акушер-гинеколог и акушерка във Велинград. С приз за най-добър акушер-гинеколог бе удостоена д-р Екатерина Даскалова, която получи и СПА пакет от хотел “Акватоник”. За най-добра акушерка тази година бе обявена Йорданка Янчева. Към нейната награда бе и СПА пакет от хотел “Здравец”. Д-р Екатерина Даскалова и акушерката Йорданка Янчева са част от екипа на АГО на общинската болница “МБАЛ-Велинград” и благодариха, че така е оценен труда на всички работещи в отделението.
В церемонията не взеха участие медици от конкурентната болница “Здраве”. По-рано през седмицата управителят на болницата д-р Йорданка Савова изрази пред “Темпо” огорчението си, че от общината не са изчакали техните номинации за най-добър лекар и акушерка и са обявили наградените преди определения краен срок. Показателно е, че през 2011 г. в “Здраве” са родени 412, а в общинската болница 199 деца, подчерта д-р Савова.
За пореден път съставът за автентичен фолклор към читалище “Васил Левски” представи възстановка на обичая “Поливане”, спазвайки канона на дълголетната традиция в Чепинско. Изпълненията на мъжката група към читалището повдигнаха настроението и на площада се изви хорото, което също е неизменна част от празнуването на Бабинден в нашия край. В програмата се включиха още ансамбълът към читалище “Методи Драгинов” от Драгиново, както и певицата Мария Нонева-Мичона. Така всички дошли на площада се повеселиха преди празникът да продължи с почерпките, подготвени от бабите.
И в Ракитово спазиха традициите за отбелязването на Бабинден. В салона на читалище “Будилник” в ритуала “Даване име на дете” участваха около 120 бабинчета и техните развълнувани родители и близки. Общината бе организирала празник с подаръци, поздравления от кмета Любомир Петков и програма с участието на танцовата формация “Будилник”, певческата група от Пенсионерския клуб и много музика, за да се хванат и ракитовци на хорото за Бабинден.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай