Велинград - online - Само един президент е идвал на официална визита във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Само един президент е идвал на официална визита във Велинград
Публикувано 2012-01-24 09:38:35 от темпо

Новият президент на Република България Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова положиха клетва на 19 януари 2012 г., а три дни по-късно официално встъпиха в длъжност. По американски маниер медии нарекоха г-н Плевнелиев “четвъртия президент”, а ние като велинградчани се гордеем, че на вицепрезидентския пост е нашата съгражданка Маргарита Попова.

Поглед назад в годините на демокрацията сочи, че от 1989 г. насам единственият български президент, направил официално посещение в нашия град, е Петър Стоянов.
Първият български президент Жельо Желев не успя да ни включи в натоварената си програма, въпреки че и неговият вицепрезидент Атанас Семерджиев бе велинградчанин.
Трябваше да минат 11 години след 1989 г., за да стъпи официално президентски крак във Велинград. Това се случи на 27 юли 2000 година, при кметуването на д-р Цветан Дафов, когато централният площад не успя да побере огромното множество от хора, желаещи да чуят и видят синия президент Петър Стоянов. От своя страна той прие всяка протегната ръка, разговаря и се снима с десетки хора, държа реч с убеденост, че ще дойде време, когато ще сме горди колко трудности сме преживели и пожела на Велинград всяко лято да посреща все повече туристи. Президентската визита във Велинград се случи и благодарение на факта, че по това време прессекретар на президентството бе журналистката Нери Терзиева, която е родом от Велинград. В рамките на мандата на официална среща във Велинград дойде и тогавашният вицепрезидент земеделец Тодор Кавалджиев, който пазеше тук стари приятества от годините, прекарани в концлагера в Белене.
През 10-годишния си двоен президентски мандат Георги Първанов нееднократно идва във Велинград, но нито едно от посещенията му не бе официално. Въпреки ежегодната покана за Празника на града и патронажа, поет от г-н Първанов за 60-годишнината на Велинград, до визита на действащия държавен глава не се стигна. Извън официалната програма президентът Първанов отсядаше в базата на Народното събрание, като използваше престоя си тук и за занимания със спорт. На каменчани бе известен обичая на високия гост да играе футбол в салона на кварталното училище. За ловците пък не бе тайна, че президентът обича да ловува в района на Юндола. Няколко пъти през изминалото десетилетие официален гост на Велинград бе вицепрезидентът Ангел Марин, който се считаше и за наш земляк, тъй като е от Батак.
Настоящият вицепрезидент Маргарита Попова сложи начало на своята предизборна кампания със среща с приятели и съученици във Велинград и с думите, че няма нужда от правомощия, за да обича родния си град. Това подхранва очакванията в новия мандат за втори път български президент и вицепрезидент официално да дойдат във Велинград.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води