Велинград - online - Фондация “Четири лапи” ще брои безстопанствените кучета и котки 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Фондация “Четири лапи” ще брои безстопанствените кучета и котки
Публикувано 2012-01-31 10:01:21 от темпо

През 2012 г. Община Велинград ще сключи споразумение с фондация “Четири лапи”, за да бъде извършено преброяване на безстопанствените кучета и котки. Фондацията има собствена методика, която ще очертае по-ясна картина за популацията на бездомните кучета на територията на общината. Това е залегнало в Програмата за овладяване популацията на безстопанствени кучета, която Общинският съвет прие на 26 януари 2012 г.

Въпросната програма разглежда в детайли ситуацията с уличните кучета, които са един от големите проблеми на Велинград. Към момента техният брой не е ясен, тъй като преброяване не е правено. През изтеклата 2011 г. са подадени 33 сигнала за безстопанствени кучета, а броят на официално регистрираните инциденти е само два и то с едно и също агресивно куче в района на училището в кв. Чепино.
В програмата е залегнало разбирането, че за да се овладее популацията на безстопаствените кучета, те трябва да бъдат прибрани в приют. По този вариант общината работи от 2008 г., като се набелязват подходящи общински терени, но основната причина за липсата на приют е финансовата. Според общината за изграждането на такива приюти финансова помощ трябва да окаже държавата - това е записано и в приетата програма.
Друг начин е улавянето на бездомните кучета и обработването им в специализиран зооветеринарен комплекс в Пловдив. През тази процедура от 2004 година насам са преминали общо 726 кучета. Но ако през 2004 г. те са били 232, то през 2009 са 0, през 2010 - 15, а през 2011 г. - 20. Причината отново е липсата на средства. Същото се отнася и до поставянето на чипове, което във Велинград не се практикува, защото изисква пари.
Добри резултати дава въвеждането на електронен регистър за домашните кучета. В него са записани общо 430, като през 2011 г. са регистрирани 73 домашни кучета.
Част от програмата са и настоятелните препоръки на общината към гражданите, защото немалка част от безстопаствените кучета по улиците на Велинград са изгонени домашни любимци. Времевият срок на програмата е до 2015 г.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води