Велинград - online - На изнесеното заседание на МС: Кмет и кабинет в спор за минералните води 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

На изнесеното заседание на МС: Кмет и кабинет в спор за минералните води
Публикувано 2012-01-31 10:15:07 от темпо

На 25 януари 2012 г. Министерският съвет проведе изнесено заседание в Пазарджик. След приключване на дневния ред се състоя среща на министър-председателя Бойко Борисов, министрите и кметовете на 11-те общини от нашата област. Всеки от кметовете имаше възможността да постави въпроси, важни за съответната община. Диалогът с кметовете се открива от велинградския кмет Иван Лебанов. Ето част от стенограмата на заседанието, огласена от МС:


БОЙКО БОРИСОВ: Кметовете, имате думата. Заповядайте.
ИВАН ЛЕБАНОВ (Велинград): Уважаеми господин министър-председател, госпожи и господа министри, за Велинград е много болезнен въпросът с начина на стопанисване и ползване на минералната вода. Можем ли да очакваме подкрепа за законодателна промяна в Закона за водите, за да може да ни се предоставят тези две находища, които са жизнени за нашия град? Като пример бих дал, че в дадени общини минералната вода е общинска собственост, а при нас е изключително държавна собственост. И за нас остава единственото удоволствие, когато има аварии, за сметка на общината да оправяме авариите. Всички такси за разрешителни и други отиват в държавата. Затова може би трябва да се помисли част от средствата да остават и в общините, които имат находища с минерална вода.
НОНА КАРАДЖОВА: Веднага ще отговоря на господин кмета. Както си спомняте, колеги, по мое предложение, одобрено от Министерския съвет и след това от парламента, за първи път повдигнах темата за децентрализация на ползването на минералните води, като предложих 102-те находища, които са изключителна държавна собственост по списъка към Закона за водите една част от тях да бъдат предоставени, като първи етап на общините, при ясно определени критерии. А тези критерии са: тези находища, които имат под 50% ползваемост чрез издадени разрешителни от министерството, плюс тези находища, които не са предоставени на концесия за бутилиране, да могат по желание на общините да се предоставят. По тази линия миналата година много общини получиха находищата и вече развиват конкретни проекти.
Община Велинград има четири находища. Две от тях вече са предоставени на общината, две от тях, поради причините, които ви споменах, че са с дългогодишни договори за концесия, които държавата управлява, както и другото находище, което е с голям процент предоставени разрешителни за ползване, съответно са все още под управлението на Министерство на околната среда и водите. Тридесет процента от концесионните възнаграждения от бутилирането съответно се предоставят на общината.
Още нещо. Пак по мое предложение и благодаря на колегите, че одобриха предложението, многократно се намалиха таксите за ползване на минерални води в случаите, в които държавата предоставя този източник. След като се уверим, че общините добре се справят с предоставените им находища и има ползваемост, както и в годините, когато отпаднат разрешителните, които са над 50%, може като втори етап да се помисли за съответно предоставяне на тези извори. Така че мога да препоръчам на общината, първо да се опита да ползва тези две находища, например Велинград-Каменица, което е много добро находище. Така че очакваме не само общината да ползва тези. А и освен това, тъй като имате и друг въпрос - какви ще са приоритетите за следващия програмен период, няма да говоря дълго.
Но свързано с минералните води ще кажа за смяната на горивната база. Велинград има проблеми особено през зимата с въздуха. Всички от вас, които са ходили, знаят този прекрасен курорт, в какво състояние е тази долина и то е заради това, че там се ползват основно дърва и въглища за отопление, както от публични общински заведения и особено от гражданите и домакинствата.
Така че за мен разработването на един проект, който да е за ползване на тази вода и за топлофикация на района, ще бъде приоритет за финансиране от еврофондовете през следващия период. С каквото можем, ще помагаме.
ИВАН ЛЕБАНОВ: Изразявам мнението на моите съграждани. Този отговор няма да ги задоволи. Направена е подписка от около 5 хиляди души, която ще бъде внесена от Министерство на околната среда и водите. Пак поставям въпроса, не е справедливо в дадени общини минералната вода и находищата да бъдат общинска собственост, а при нас държавна собственост. Пак повтарям, всички такси за разрешителни, които икономически са много важни за нас, да влизат част от тях поне в общината. Това ми звучи като “вода гази, жаден ходи”. Значи, минералната вода е наша, обаче държавата взима парите от разрешителните.
НОНА КАРАДЖОВА: Господин Лебанов, много ясни са критериите кои са общински, кои се предоставят, изключителна държавна собственост, определени със закон и предоставени на общините. Вие нищо не сте направили до момента, вече една година, да ползвате тези, които са ви предоставени. ИВАН ЛЕБАНОВ: Работи се в момента.
НОНА КАРАДЖОВА: Ползвайте ги първо тях, пък после претендирайте за другите, които в момента са предоставени.
Второ, когато човек подаде ръка, понякога му я изяждат цялата. Никой не е поставял въпроса, докато аз предложих това. И благодаря на колегите, че ме подкрепиха, за един процес на децентрализация. В момента, в който го направихме, протестите започват.
Ползвайте първо тези ресурси, а след това нека да стане и следващата част. Не може всичко да стане накуп, това са взаимоотношения, които са концесионни договори за 20-30 години напред сключени. Трябва да има сигурност, също разрешителни за водоползване, които са голям процент от другото находище. Това е по реда на Закона за водите. Това е определено от законодателя и Конституцията. Доколкото си спомням, това са изключително държавна собственост, за което има начин на ползване.
За мен към момента при прехвърлянето на всички находища ще настане страхотна бъркотия. Когато видим, че общините се справят с тези, които са им предоставени, ще им бъдат предоставени и другите. Още повече критериите са напълно ясни.
СИМЕОН ДЯНКОВ: Ние променихме Закона за концесиите миналата година и 50% от концесиите влизат вече в общините. Така че не е много ясно за какви такси се говори.
НОНА КАРАДЖОВА: По Закона за водите - тези са 30% от концесионните възнаграждения. Таксите от разрешителните остават в държавата. Отново повтарям, първо ние намалихме размерите, защото иначе трябваше да прекратим всички дейности. Таксата е в зависимост от ползването, примерно от 5-10 стотинки до 50 стотинки на кубик, преди бяха 1,5-2 лева. Все пак държавата има права за ползване и се грижи под някаква форма за тези находища. Така че към момента нека общината да докаже, че двете ползва, пък по-нататък.…
Не съм съгласна, господин Лебанов, защо не поставихте преди въпроса. Преди ние да кажем - ето на общините, ние решаваме половината въпрос. И оттам нататък в бъдеще ще видим как се справяте и като се справите добре ще ви предоставим и другите.
....
БОЙКО БОРИСОВ: С кмета на Велинград какво се разбрахте? От четири два сме им дали и продължаваме в тази посока.
НОНА КАРАДЖОВА: И това, което допълнително предложих, тъй като другите две находища, които в момента все още са към държавата поради това, че почти целият ресурс се ползва, но едно от тези две находища има остатъчен ресурс при това не малко, тъй като е много сериозно находище. Ако общината желае за нейни нужди да ползва тази вода и ако й се струва, че тарифата, по която трябва да плаща за общински нужди е голяма, няма пречка - ние ще ви предложим съответно да бъдат направени промени.
БОЙКО БОРИСОВ: Добре. Кметовете, продължавате да работите с министрите и стигате до разбирателство.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай