Велинград - online - Общинският съвет е против волфрамова мина в м. “Грънчарица” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общинският съвет е против волфрамова мина в м. “Грънчарица”
Публикувано 2012-01-31 10:32:13 от темпо

Пловдивската фирма “Ресурс-1” АД поиска възмездно право на ползване на 53 декара общинска земеделска земя, върху която са разположени сондажи за допроучване на волфрамовото находище “Грънчарица Център”. Земите са в местностите “Трълско дере” и “Грънчарица” в землището на Кръстава. От 2009 г. с решение на Министерството на икономиката фирмата има 35-годишна концесия за добив на волфрамови руди.

На сесията си на 26 януари Общинският съвет на Велинград не разреши “Ресурс-1” да получи исканото право на ползване. Съветниците бяха единодушни в позицията си, че добивът на волфрам ще пречи на развитието на туризма в общината.
Златко Златанов, председател на комисията по туризъм, попита какво ще стане с курорта, ако заработи волфрамовата мина и настоя процесът да бъде спрян. Той предложи Общинският съвет да излезе със специална декларация против извършваните сондажи и мината, която да бъде изпратена до РИОСВ и Министерския съвет.
От ОА Неделчо Шаламанов поясни, че фирмата иска право на ползване върху 9 сондажа, които са на общинска земя. Общият брой на сондажите обаче е 50 - част от тях са в държавен горски фонд, а други върху частни земи и там проучванията вече се извършват.
Предложението на Златко Златанов бе подкрепено от съветници от всички групи. Али Мареков настоя първо да се видят резултатите от ОВОС, Екатерина Каферинова също подчерта, че това ще е пагубно за селския туризъм, а Йордан Аршинков бе категоричен, че развитието на туризма изисква чиста вода и природа, което не се “връзва” с волфрамова мина. Съветникът Янко Денизов съобщи, че все още няма официално становище на Регионалното управление на горите и също изрази несъгласие, тъй като голяма част от жителите на общината не са запознати с условията на концесията. Съветниците отхвърлиха искането на “Ресурс-1”, а на тази сесия не се стигна до гласуване на декларация.
Припомняме, че от януари 2010 г. има решение на РИОСВ - Пазарджик за провеждане на процедура по ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда) по инвестиционното предложение за изграждане на подземен рудник за добив на волфрамови руди от находище “Грънчарица”. Инспекцията реши да стартира процедура по ОВОС с мотив, че е възможно осъществяването на това инвестиционно предложение да доведе до негативни последици за екологията в района - замърсяване на водите, изсичане на гори, нарушаване на природни местообитания в зоната НАТУРА. Засега официален доклад по ОВОС и обществено обсъждане по него няма.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води