Велинград - online - Код “Червено” за общинския бюджет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Код “Червено” за общинския бюджет
Публикувано 2012-01-31 10:36:42 от темпо

На 27 януари се проведе обществено обсъждане на отчета за 2011 г. и бюджета за 2012 г. на Община Велинград. Голямата зала остана полупразна, като сред присъстващите имаше само един (!) гражданин. На подобен парадокс сме свидетели за първи път, обичайно на общественото обсъждане доста жители на общината поставят важни за тях финансови проблеми. Този път обаче темата бе разисквана само между служители на Общинска администрация и общински съветници.

Отсъствието на гражданите е обяснимо с факта, че до деня на общественото обсъждане отчетът и новият бюджет не бяха огласени. Стоянка Кърпачева, секретар на ОА, изтъкна като причина законови разпоредби, според които второстепенните разпоредители с бюджетни средства имат много по-дълъг срок за разчети на бюджета от общината. Реджеп Ходжов, зам.-председател на Общинския съвет, каза, че ако се иска участие на гражданите, то трябва да се подходи по-сериозно и 7 дни преди насроченото обществено обсъждане цялата информация по отчета и бюджета да е качена на сайта на общината.
Отчетът на бюджета за 2011 г. бе представен от изпълняващата длъжността директор “Финансови и стопански дейности” Надежда Велчева. През 2011 г. държавната субсидия е получена на 100%, а собствените приходи на общината са 4 013 169 лева, което е с 10% по-малко от 2010 г. Причината са икономическата и финансова криза и намалелите сделки с недвижими имоти и МПС. Данъчните приходи са 1 469 488 лева и са събрани на 96% спрямо планираните. Неданъчните приходи са 2 543 681 лева - с 24% по-малко от 2010 г.
Не по-оптимистични са цифрите и от отчета на програмата за капиталови разходи, представени от инж. Петър Кондев. В тази програма за 2011 г. общината заложи сумата от 2 782 384 лева, като бяха предвидени около 2 милиона лева от продажба на земя и сгради. Но на практика в общинската хазна постъпиха едва около 10% от заложените суми. “Предишният Общински съвет не успя да повиши приходите, както бе планирал и ако искаме да оцелеем, трябва да направим това през 2012 г.”, коментира Екатерина Каферинова.
Основните цифри за бюджет’2012 съобщи Калинка Йовчева и те са: приходи 20 549 403 лева, от които 11 359 177 лева от държавна субсидия и 9 190 226 лева собствени приходи. Зам.-кметът Атанаска Хрисчева го определи като “бюджет на оцеляването” и изтъкна, че общината ще продължи да следва приоритетите в социалната сфера.
Програмата за капиталови разходи е в размер на 3 713 687 лева, като държавата осигурява 448 500 лева, а останалите трябва да бъдат събрани от продажби на земя и сгради и от бъдещия кредит. Целта за 2012 г. е да се излезе от продължителната задлъжнялост, общината да се разплати с фирмите, на които дължи пари. Ще се акцентира на повече атракциони, като са заделени средства за водни колела за Клептуза, шезлонги за Плажа, 60 000 лева за закупуване на “паяк” за синята зона и др. Неразплатените средства по капиталовата програма към 1 януари 2012 г. са 1 555 268 лева.
Реджеп Ходжов изрично настоя да бъде казано дали това са всички задължения на общината. Оказа се, че освен дължимата сума по програмата за капиталови разходи, общината дължи около 4 милиона лева за различни други неразплатени разходи. Седемцифрената сума не бе конкретизирана, но и без това е очевадно, че имаме код “червено” за общинския бюджет.
С колко точно и за какво е задлъжняла общината трябва да стане ясно на 6 и 7 февруари, когато отчетът и бюджетът ще бъдат разгледани от комисиите към Общинския съвет. На 8 февруари е насрочена извънредна сесия за приемане на отчета за 2011 и бюджета за 2012 г. от Общинския съвет.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води