Велинград - online - Министър Найденов прие 3 искания на “малките”, но не отстъпи за борсата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Министър Найденов прие 3 искания на “малките”, но не отстъпи за борсата
Публикувано 2012-02-07 10:38:36 от темпо

Препълнена зала плюс хора в коридора и по стълбите - така бе посрещнат на 31 януари в хотел “Олимп” министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов. Докато в съседния Гранд хотел “Велинград” вървеше пореден семинар по Програмата за развитие на селските райони, Мирослав Найденов пристигна във Велинград по покана да дървопреработватели от Пазарджишка и Смолянска област. А повод бе тема, която определено вълнува всички работещи в бранша - новата наредба, по която фирмите ще купуват дървесина от държавата.

Срещата протече в делови стил, като още в самото начало министърът се застрахова, че е ветеринарен лекар, а не горски, но е готов да изслуша всички мнения и препоръки. “Чух големите фирми, идвам да чуя и по-малките, защото имате притеснения, че ще останете без работа и някой ще ви извади от този бизнес”, каза министърът.
Димитър Янушев от ракитовската фирма “Палисандър” представи в 4 точки исканията на дървопреработвателите. Първото и най-голямо притеснение е, че според новата наредба при продажбата на корен е определена преференция от 25% за така наречените “стратегически партньори” - големи фирми, които добиват за преработка над 50 000 кубика дървесина годишно. Така държавата става майка за стратегическите парньори, големите стават още по-големи, а в същото време е мащеха за всички останали средни и малки фирми, които стават изчезващи.
Министър Найденов първоначално защити големите с мотив, че на конкурси се явяват малки фирми, които рекетират, а държавата има интерес от стабилни стратегически партньори, с които да сключи договори за 15 години. Директорът на наскоро създаденото Южноцентрално държавно горско предприятие - Смолян Ботьо Арабаджиев попита защо протестират срещу 25% за стратегическите партньори, но не и срещу 33%, определени за местните фирми. Залата отговори в хор: “Махнете всички преференции!”.
След кратко съвещание с експерти от Изпълнителната агенция по горите, Мирослав Найденов обяви, че търси баланса и е важно да се добива повече дървесина, защото в момента добивът е 2 пъти по-малко от възможния. Дървопреработвателите обаче отговориха, че големите фирми на практика не добиват дървесина, а само получават комисионни и дават добива на подизпълнители. На притесненията на министъра, че в момента в региона работят 432 фирми присъстващите противопоставиха въпроса дали министерството иска глобализация или ще дава стимули за малкия и среден бизнес. Владимир Коцев от “Братя Коцеви” предложи на конкурсите да има различни пакети за големи, малки и средни фирми. В крайна сметка министърът се съгласи да отпаднат преференциите от 25% за големите фирми и те да се доказват на равни начала на конкурсите. Засега прференцианите 33% за местните фирми остават.
Втората битка на дървопреработвателите бе срещу нововъведението дървесината да се търгува през борсата. Тук Мирослав Найденов от начало до край бе категоричен, че правителството няма да отстъпи от тази идея, защото това е най-прозрачния начин за търговия и изключва корупционни практики като даване на 10 лева на кубик под масата. “Комисионната на борсата е само 0.2%, ще се научите на играете на борсата, както сте се научили да давате по 10 лева под масата - това е най-публичната тайна в горите през последните 8 години преди нашето управление, но сега казваме край на схемите!”, каза Мирослав Найденов. От фирмите се възпротивиха, че освен този процент трябва да плащат и процент на брокера плюс 50% от постигнатото от него подобрение в цената.
Оказа се, че има още един скрит конфликт - правителството е решило дървесината да се играе на Софийската стокова борса, от което ощетени се чувстват борсите в Пловдив и Русе. “Само ние имаме електронна платформа, но се създава монополно положение на борсата в София”, заяви изпълнителният директор на стоковата борса в Пловдив и министър Найденов побърза да насрочи среща с тримата директори на борси за изясняване на проблема.
Третото искане на дървопреработвателите бе да има поне две сесии, на които да се продават прогнозни количества дървесина, за да могат фирмите да планират дългосрочно на базата на сигурни количества. В момента нямаме 1 кубик договорена дървесина, през януари 2012 г. не е проведен нито един търг, заявиха хора от бранша. Те обвиниха министерството, че не фирмите, а то е виновно, че не се добива достатъчно, а ниският добив в момента е, за да се създаде изкуствен дефицит и да се вдигне цената на дървесината. Мирослав Найденов прие искането и обеща занапред през годината да има най-малко две сесии, на които да се продават прогнозни количества от ценната суровина.
Последното четвърто искане бе свързано с превозните билети, които сега се издават само за 12 часа - време, недостатъчно, за да се пропътуват по-дълги маршрути. И тук министърът предложи компромисно решение: превозните билети ще важат “до 24 часа”, като издаващият ги орган допълнително ще определя - ако курсът е за 50 км, може да запише 3 часа.
Срещата завърши с най-болната тема - за корупцията в горския сектор. Хората от бранша се оплакаха, че фирми-фантоми препродават не с 10, а с 20-30 лева отгоре, а под масата “брокери” искат също между 10 и 30 лева за кубик. Министърът посъветва всеки, от когото са искани пари по такъв начин, да се оплаче официално в полицията, защото няма друг начин това явление да бъде преборено. Залата посрещна предложението с бурен смях.
В срещата участваха още народният представител Ангел Даскалов, областният управител Дончо Баксанов, зам.-областният управител Ваня Минкова и представители на ИАГ. След финала директорката на Професионалната гимназия по дървообработване “Иван Вазов” Росица Рускова поднесе на министър Найденов дърворезба, изработена от възпитаници на училището. От своя страна министърът успокои, че професионалната гимназия във Велинград не е застрашена от закриване.
На тръгване министър Найденов направи равносметка, че явно новата наредба е добра, защото браншът е имал само 4 искания за промени, а срещата е успешна, тъй като по 3 от тези искания дървопреработвателите получиха обещания да бъдат изпълнени.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай