Велинград - online - Сърница получи частична финансова автономия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Сърница получи частична финансова автономия
Публикувано 2012-02-13 22:50:10 от темпо

Избраният с бюлетината на ГЕРБ кмет на Сърница Мустафа Аликанов ще управлява всички общински имоти на територията, а приходите от всички сделки и наеми ще се превеждат по сметката на кметството. Получените от сделки и наеми средства ще се използват за капиталови разходи и за съфинансиране на инфраструктурти проекти.

Решението бе гласувано от Общинския съвет след дебати, които продължиха темата от предишната сесия. Големият спор този път възникна след като от Общинска администрация съобщиха, че при това положение сумата за издръжка в бюджета за Сърница ще бъде намалена с 20 000 лева. Калинка Йовчева обясни, че когато кметът на Сърница внесе сумите от общинската собственост, то общината ще върне парите под формата на субсидия. Кметът на Сърница възнегодува, че за първи път се прави такова предложение, но според г-жа Йовчева и съветници точно такъв вариант е бил обсъден в комисиите. Според г-н Аликанов парите трябва да се приспадат от капиталовите разходи и така той ще има стимул да събира повече.
От ОА предложиха да изпратят запитване до Министерството на финансите, тъй като до момента никога не е имало такава практика. От името на групата на ГЕРБ Йордан Аршинков настоя, че искането на кмета на Сърница е законосъобразно и целесъобразно, а парите ще се приспадат не от гарантираните в бюджета суми за заплати, а от капиталовите разходи.
Възникна и още един спор, след като Спас Шулев попита кой ще плаща данъците и таксите за общински имоти и дали няма да стане така, че общината да плаща за сметопочистване например, а кметство Сърница да събира всички приходи. Йордан Аршинков отсече, че собственикът (тоест общината) плаща данъците, а другото е форма на управление на общинската собственост.
Решението бе подкрепено от 15 съветници - 14 от мнозинството и сърничанина Неби Бозов от групата на ДПС. Предстои да видим дали и други кметове няма да решат да последват примера на колегата си от Сърница и да поискат от общината частична финансова автономия.

Жителите на селищата извън Велинград не плащат за снегопочистване
На сесията се разрази спор и по темата кой да плати за почистването на снега в Сърница. Кметът Мустафа Аликанов каза, че има 24 километра вътрешна градска мрежа, но Сърница не е включена в сметката за снегопочистване на община Велинград. Общинският кмет Иван Лебанов от своя страна съобщи, че кметство Сърница е представило фактура за 17 000 лева за снегопочистване. Съветникът от ДПС Али Мареков обясни, че в населените места извън Велинград от населението не се събират суми за снегопочистване. Де факто такива пари са включени само в данъчните сметки на велинградчани. В останалите селища кметовете трябва да организират снегопочистването с бюджетните средства, предвидени за издръжка.
Сърнишкият кмет изрази мнение, че хората в селищата извън Велинград ще са съгласни да плащат по 20 лева повече, но снегът да се чисти. Повечето съветници обаче не подкрепиха подобна позиция, а и данните за местните данъци и такси сочат, че и в момента в доста от селищата тяхната събираемост е ниска.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай