Велинград - online - Бюджет’2012 - постна пица с агнешко 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Бюджет’2012 - постна пица с агнешко
Публикувано 2012-02-13 22:52:13 от темпо

На 8 февруари Общинският съвет прие отчета за 2011 и бюджета за 2012 г. на община Велинград. След гласуването кметът Иван Лебанов покани съветниците на високопланинско агне, загряваща напитка и курс по ски. Поканата бе видимо добре приета, въпреки че рекордните задължения на общината за 2011 г. и тясната финансова рамка за 2012 г. няма как да са повод за празнуване.

Общината приключва 2011 г. със задължения около 4.5 милиона лева, стана ясно от кратките дебати при приемането на отчета. Цифрата е “плаваща”, тъй като всеки ден се разплащат едни сметки, но се трупат нови. 2011 е първата година, в която задлъжнялостта на общината е толкова голяма. Отчетът бе приет единодушно от присъстващите на сесията 28 съветници.
Бюджетът за 2012 г. възлиза на 20 549 403 лева - 11 359 177 лева от тях са държавна субсидия, а 9 190 226 лева са планираните общински приходи. В общинските приходи са включени заемът от фонд ФЛАГ в размер на 314 598 лева, който трябва да бъде погасен до края на годината и новият заем от 1 465 008 лева, който предстои да бъде теглен.
Единствените, които дойдоха на сесията да защитят парите си за 2012 г., бяха представители на пенсионерските клубове. Мария Къдреева, председател на Съюза на пенсионерите, каза, че финансовото състояние тревожи всички, но че в никакъв случай не трябва общината да затваря седемте клуба с повече от 30-годишна история, които са единственото място за срещи на стотици пенсионери. Кметът увери пенсионерите, че не става въпрос за затваряне на клубовете, а как да съществуват в условията на криза. Общината ще поеме сметките за телефон, ток и вода, ще осигури чистачки от временната заетост и ще подсигури издръжката на един отговорник за всеки клуб. За да се случи това, бяха заделени 2000 лева от представителните разходи на кмета и част от парите за издръжка на Общинския съвет.
По традиция най-много прения имаше по програмата за капиталови разходи, която е в размер на 3 601 808 лева, но огромна част от тези пари засега са виртуални - приходите от продажби и наеми на общинско имущество са планирани, но няма гаранции, че ще бъдат изпълнени (през 2011 г. разликата между планираните и изпълнени приходи е близо 10 пъти). Разпределението на тези предполагаеми средства бе драматично. В самото начало на обсъждането от ГЕРБ предложиха изцяло нов вариант на програмата, която преди това бе коментирана в детайли от 6 комисии. Йордан Аршинков съобщи, че промените са обсъдени на среща преди сесията с участието на кмета Иван Лебанов, зам.-кмета Атанаска Хрисчева и съветничката Екатерина Каферинова.
Това бе определено от Тома Пачалов като съглашатество, с което БСП не може да се съгласи. Тенденцията в предложения от ГЕРБ вариант е снемане на пари от кметствата, където кметовете не са техни и насочването им към кметства на ГЕРБ. “Много бързо възприехте принципа на сърничани “Нашето е наше, а чуждото е общо”, каза на колегите си от ГЕРБ Тома Пачалов и настоя да има равнопоставеност при разпределянето на средствата за строителната програма. В предишния вариант липсваха кметствата на ГЕРБ, а сега заради оскъдните средства даваме на всички по малко, отговори Йордан Аршинков.
Али Мареков от ДПС попита дали новият вариант е разработен по политическа или по социална целесъобразност и така ли ще се работи в Общинския съвет, без да се зачитат решенията на неговите комисии.
Истината е по средата, каза Екатерина Каферинова. Тя отчете като грешка, че новият вариант не е предложен в комисиите; напомни на ДПС, че в предишния Общински съвет тяхното мнозинство по същия начин е защитавало кметствата на ДПС и подчерта, че общината не бива да остава без приета капиталова програма.
Кметът Иван Лебанов изтъкна, че на срещата преди сесията е постигнат консус по някои от новите предложения, но за други чува за първи път. Той напомни на съветниците, че програмата е била предварително обсъдена с кметовете на кметства (малцина от които бяха в залата), но средствата не стигат.
Новите предложения бяха приети с минималните 14 “за”, а цялата програма бе подкрепена от 15 съветници, като заедно с мнозинството гласува Ек. Каферинова.
Заради направените “в движение” промени окончателната програма за капиталови разходи ще е ясна, след като Общинският съвет публикува решението си. Сред ясните суми са 30 000 лева, предвидени за закупуване на 29 лаптопа за съветниците и 10 за ОА, за да се пестят хартия и ксерокс за подготовката на сесиите.
Свити бяха и представителните разходи на кмета - те ще са 10 000 лева, които ще се ползват и от председателя на Общинския съвет.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води