Велинград - online - Борбата със зимата продължава 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Борбата със зимата продължава
Публикувано 2012-02-13 22:54:44 от темпо

Сутринта на 7 февруари кметът Иван Лебанов свика заседание на Кризисния щаб в общината във връзка с получени сигнали за усложнена зимна обстановка. На заседанието бе взето решение да бъде направен обход от няколко групи с представители на щаба за извършването на проверка на място. Часове по-късно екипите са докладвали, че е непроходим пътят за Абланица и Цветино от отклонението до главния път. Пътят Пашово - Кръстава е проходим, но с много намалени габарити.
Без достъп са населените места Кандьови, Дренкова махала, Горна Дъбева, Враненци, Биркова, Чолакова, Льотева, Горна Биркова, Далова и Джиханова махала, Бозьова. Няма електрозахранване в Мечо корито, но се работи по отсраняв ането на проблема. Съществува проблем с кабел в посока Куртово, тъй като там снегонавяването е голямо. Екипи работят по установяването на аварията.
При така създадената ситуация кметът Иван Лебанов издаде заповед, с която обявяви бедствено положение на територията на община Велинград за населените места Велинград, Кандьови, Дренкова махала, Горна Дъбева, Враненци, Биркова, Чолакова, Льотева, Горна Биркова, Далова и Джиханова махала, Бозьова от 7 до 9 февруари 2012 г.
В борбата с натрупалите се преспи по междуселските пътища се включи роторна техника. Но дори и тя не успя да се справи с огромното количество сняг и навеите по пътя за Бозево, чийто стотина жители останаха откъснати от света в продължение на повече от 3 денонощия. На 9 февруари бедственото положение бе отменено за всички населени места в общината с изключение на Бозево. От общината съобщиха, че имат готовност с моторна шейна да осигурят хранителни продукти и лекарства, както и да транспортират болни хора при необходимост.
Заради ниските температури в повторна извънредна ваканция от 8 до 10 февруари излязоха учебните заведения в общината, а в детските градини продължиха да работят само сборни групи.
На територията на Велинград не бе обявявано бедствено положение. Пътищата към града бяха проходими при зимни условия, като на 7 февруари отново бе проблемно придвижването с теснолинейката заради навеи по жп-линията. Вътре в града основно почистени бяха само основните пътни артерии, а повечето от страничните улици във всички квартали останаха сковани в лед и с дълбоки коловози. От “Ето Титан” започнаха да товарят камарите сняг в камиони и да ги извозват, но само от центъра на Велинград, тъй като в противен случай биха създали пречки за транспорта по и без това стеснените улици. От общината и от снегопочистващата фирма призоваха гражданите да не изхвърлят сняг върху пътните платна, защото това затруднява всички пътуващи и ще бъдат налагани санкции.
В работата по преодоляване на тежката зима се включиха и пожарникарите, които през изтеклата седмица помагаха за изваждане на леки и товарни автомобили от преспите и се отзоваха на сигнали на граждани за опасни ледени висулки.
Надеждите на Кризисния щаб са за бавно снеготопене, за да не се стигне до наводнения. След зимното опесъчаване на улиците шахтите на много места са задръстени и има реална опасност да прелеят, ако температурите рязко се покачат. Синоптиците обаче прогнозират още една студена февруарска седмица в края на която има вероятност и за положителни температури.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола