Велинград - online - Баба Марта идва с по-високи общински наеми 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Баба Марта идва с по-високи общински наеми
Публикувано 2012-02-21 09:01:20 от темпо

Наемите на общинските имоти във Велинград ще скочат няколко пъти. Колко точно - това ще решава Общинският съвет на редовната си сесия на 23 февруари. Общинската администрация предлага нови базисни наемни цени за ползване на общински имоти и за така нареченото тротоарно право. Вносител на двете предложения е кметът Иван Лебанов.

Сега действащата тарифа е от януари 2007 година и оттогава не е променяна. Към момента наемът за земя частна общинска собственост (ЧОС) за търговска дейност в същинския център на Велинград е 4 лева за кв.м., а новото предложение е за 11 лева на квадрат. В разширения център сега се плаща по 3.30 лева, а според новия вариант цената ще скочи на 10.50 лева. Ако имотът е публична общинска собственост (ПОС), в момента наемът на квадратен ментър в същинския център е 4.36 лева, като се предлага да стане 12 лева за кв.м. Тоест предлаганото увеличение на наемите е от порядъка на 3 пъти над сега действащата тарифа.
Ще се вдигнат и таксите за ползване на тротоари, площади и улични платна, за разполагане на маси и столове на заведения върху общинска земя, за поставяне на витрини и др. В центъра сега цената за кв.м. е 1.20 лева на ден и 12 лева на месец. Предлага се новият размер на таксата да стане 3 лева на ден и 30 лева на месец за квадратен метър. Ако избраният от Общинска администрация вариант бъде приет, в другите градски зони ще се плаща 5 пъти повече от досега: цените от 0.50 лева на ден и 5 лева на месец скачат съответно на 2.50 лева на ден и 25 лева на месец за квадрат (всички посочени цени са без ДДС). Предложението е новите такси да влязат в сила от 1 март 2012 г.
Ясно е, че предлаганото повишение на общинските наеми ще предизвика лавина от “за” и “против”. От една страна са ниските приходи в общинската хазна, “замръзнали” на нивото на 2007 г., трудно събираеми, а в много пъти и несъбираеми. От друга страна са кризата и безработицата, които засягат пряко огромна част от местния бизнес. От една страна е задръстеният от сергии център, особено през лятото и то на символични за 2012 година цени. От друга страна е желанието да сме по-европейски курорт и площадът да не се превръща в битпазар. Между тези и много други доводи съветниците ще трябва да изберат най-балансираното решение.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България