Велинград - online - С новите наеми и такси: Магазините стават по-изгодни от тротоарите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

С новите наеми и такси: Магазините стават по-изгодни от тротоарите
Публикувано 2012-02-28 08:44:49 от темпо

Увеличението на общинските наеми бе централна тема на редовната сесия на Общинския съвет на 23 февруари. Двете решения бяха изтеглени в началото на дневния ред, а споровете по тях продължиха повече от час, след като нито една от шестте постоянни комисии не излезе с единно становище.

Както “Темпо” информира преди седмица, предложението на кмета Иван Лебанов бе базисните наемни цени за общински имоти, които не са променяни от 2007 г. насам, да бъдат увеличени между два и три пъти в зависимост от търговската зона. Пред съветниците г-н Лебанов изтъква, че ревизията на Сметната палата е дала предписание за промяна в Наредбата за базисните цени и общината е длъжна да се съобрази с това.
От групата на ГЕРБ Йордан Аршинков предложи наемите да бъдат повишени с 50%, а не с исканите 250-300%, защото това би означавало да се задушат малкият и среден бизнес. Повишението трябва да е съобразено с икономическите условия, а Общинска администрация да наблегне на събираемостта, а не на рязкото увеличение. От ГЕРБ видяха в предложението на ОА наказателна мярка срещу Сърница и предложиха наемите там да са като във всички останали населени места от общината.
Твърдо зад предложеното от ОА увеличение застана Екатерина Каферинова, която напомни на съветниците, че те вече са гласували бюджет, в който приходите са обвързани с повишение на наемите. Тя предложи да бъдат приети новите цени и да бъдат обявени търгове, а ако на тях няма кандидати, то тогава за следващия търг цените ще бъдат намалени, но така общината поне ще има шанс да получи повече приходи от някои атрактивни обекти. “Намирисва ми на лобизъм”, каза г-жа Каферинова по отношение предложението на ГЕРБ.
В подрепа на исканото увеличение кметът Лебанов посочи, че общината дължи повече от 300 000 лева за храната на детските граници и че таксата продължава да е 25 лева месечно при реална издръжка от 60 лева за дете. “Никой не желае да убива бизнеса, но за да води социална политика, общината трябва да има приходи”, посочи кметът. Той сподели, че от Сметната палата са коментирали сегашните наемни цени с въпрос дали ако тези имоти са частни, някой ще ги даде за подобни ниски суми.
Според Реджеп Ходжов, ако общината бе вдигала цените всяка година от 2007 насам с по 20%, то сега нямаше да се налага толкова рязко повишение. Първоначално той заяви, че подкреяа предложението на ОА, но впоследствие промени позицията си за 50% увеличение. Георги Николов от ГЕРБ пресметна, че за един магазин от 35 кв.м. общината ще иска 640 лева месечен наем, който ще смачка бизнеса. Александър Гагов предложи “соломоновско решение” - хем да вдигнат наемите, хем да е с малко.
Заместник-кметът по финансовата дейност Мустафа Джамбаз заяви, че увеличението с 50% е популизъм и създава впечатление за лобизъм. Той попита какво се е случило след заседанията на комисиите и защо от ГЕРБ не са дали там предложението си, а се прави в последния момент. ОА прави всичко възможно по отношение на събираемостта, но в криза трябва да се намалят разходите и да се увеличат приходите, каза г-н Джамбаз.
При гласуването очаквано се стигна до патова ситуация - мнозинство не успя да събере нито предложението на ОА, нито на ГЕРБ. Кметът Иван Лебанов се обърна към съветниците с призив, че средствата са жизнено необходими за общината и че в живота трябва да се правят компромиси. Спасително се оказа предложението на Александър Гагов за 60% увеличение на наемите, което компромисно бе прието от Общинския съвет.
Веднага след приемане на важната точка кметът обяви, че “в момента тече процедура по печене на агне”. Въпросното агне бе обещано при гласуването на бюджета, а съобщението видимо разконцентрира съветниците, които със следващото си решение създадоха парадокс.
След наемите дойде ред за определяне на таксите за ползване на тротоари, площади, улични платна, за разполагане на маси, столове и витрини за търговска дейност на открито върху общински площи. При обсъждането съветниците акцентираха върху предложените месечни такси за тротоарно право за разполагане на строителни материали, дърва за огрев и др. Реджеп Ходжов изтъкна, че тротоарите не са складове, а Велинград трябва да изглежда като туристически център. Затова бе решено, че ще има такси за разтоварване само за ден, а не за месец. Предложената от ОА такса за тротоарно право за търговска дейност изобщо не бе коментирана и решението бе гласувано с новите, увеличени цени - в центъра те стават 3 лева за кв.м. на ден и 30 лева за месец.
Парадоксът е, че увеличавайки наемите с 60% и таксите за тротоарно право с близо 3 пъти, се стигна до ситуацията да бъде финансово по-изгодно във Велинград да се наеме магазин, отколкото тротоар. След гласуването част от съветниците си дадоха сметка за разминаването, но решенията вече са взети.

Кметът ще върне решението за тротоарното право
След сесията от пресцентъра на общината съобщиха, че кметът Иван Лебанов ще върне решението за таксите за тротоарно право. Общинският съвет прие увеличението на базисните цени за наем на обекти да бъде 60%. Инересното в случая е, че следващата точка, касаеща тротоарно право, бе приета така, че увеличението на цената е много повече от това за наем на обекти. Изхождайки от споменатите вече факти, кметът на община Велинград г-н Иван Лебанов ще върне за преразглеждане точката, касаеща тротоарното право, която да бъде съобразена с базистните цени за наем на обекти.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България