Велинград - online - Местни строителни фирми: Общината изолира легитимни фирми от обществените поръчк 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Местни строителни фирми: Общината изолира легитимни фирми от обществените поръчк
Публикувано 2012-02-28 08:47:21 от темпо

12 велинградски фирми са членове на най-голямата браншова организация в България - Камарата на строителите. Част от тях се събраха на 22 февруари в конферентната зала на хотел “Астра” на среща, в която се включиха областното ръководство на камарата в лицето на председателя Евтим Янев, Любомир Келчев, Петя Иванова, носителя на приза за строител на 2011 г. г-н Величков и председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова. Домакините съобщиха, че са поканили официално кметовете на Велинград и Ракитово, но не дойдоха нито те, нито представители на общините.

От името на местните строителни фирми Борис Терзиев обясни какво те не считат за нормално на територията на община Велинград: “Най-добре са фирмите, които не са регистрирани в Камарата на строителите, а са в сивата икономика. Ние защитаваме категории, плащаме данъци и създаваме работни места, но коя от легитимните фирми се е пребрила да получи поне една обществена поръчка от общината? Във Велинград е важно да си в сивата икономика, да не си регистриран, да работиш без правила. Саморазправата с нас е чрез неразплащане и съдебни дела до дупка. Тенденцията не е случайна - тук за общината строителни фирми има само в Кръстава и Алендарова. Това е вид преяждане: всяка година по 400-500 000 лева за тези фирми да работят. Никой от нас не е поканен поне един път да дадем оферти, да се сравнят цени и тогава цените ще се смъкнат, а качеството ще е по-високо. Преди години от такова преяждане падна покрив на училище във Велинград, но фирмата тогава беше богопомазана. Нас ни гледат като престъпници, а ние не изоставаме нито като материална база, нито като техника и ресурси. Ненормално е членовете на Камарата на строителите да бъдат изолирани по такъв начин”.
Г-н Евтим Янев подкрепи колегите си от Велинград с примери и от Пазарджик. Той също подчерта, че когато при обществени поръчки общините трябва да поканят 3 фирми, по учудващ начин сред тях не са местни фирми, членуващи в Камарата. Това е знак, че някой умишлено се облагодетелства от тази поръчка, каза гостът и разказа как в Пазарджик са се опитали да настояват малките обществени поръчки да се обявяват и на сайта на общината, но това категорично не е било прието, защото не изнася на общинската администрация.
Всички присъстващи бяха единодушни, че при обществените поръчки за строителство има задкулисни игри. Според Васил Баташки поръчките са направени така, че заедно с проекта идва и фирмата-изпълнител, общините не искат да контактуват с местните строителни фирми, а Камарата не може да ги защити. Цените в обществените поръчки са наполовина завишени, а в същото време не се строи по правилата.
Като примери за некачествено строителство бяха посочени ремонти в детските градини, при санирането на училища, по проекта за парковете, поставянето на плочки по улиците в кв. Чепино, улица “Самуил”. Кръстьо Тричков посочи, че при полагането на бетонните плочки без разтвор в Чепино сега избите на хората са пълни с вода и нарече проекта “недоносче”. Според него подобен е случая със спряната поръчка за 5 милиона лева за водопровод на Грашево - сума, която стига всеки ден да караме с водоноска минерална вода до селото. Според него един от големите проблеми е, че няма гражданско общество, което да се надигне срещу такива нарушения, че няма осъден кмет, не се сезират съда и прокуратурата за некадърно строителство, контролните органи не правят нищо, когато строителен обект е поет от нерегистрирана в Камарата фирма. “Цените в обществените поръчки са с 1.5 милиона лева отгоре, а ние си мълчим!”, каза Кръстьо Тричков.
Дияна Кехайова определи поставените проблеми като много сериозни и значими, особено на фона на кризата, която задушава местния бизнес и така безработицата продължава да расте. Тя попита г-н Янев, който е и общински съветник в Пазарджик, дали те са успели да контролират обществените поръчки през Общинския съвет. Евтим Янев обясни, че по закон няма начин Общинският съвет да се намесва в процедурата, но би могъл да помогне по друг начин. В Пазарджик след искане на съветници вече е факт списък на задълженията на общината към всички строителни фирми. Това трябва да се направи и във Велинград и тогава ще се види кои фирми са спечелили поръчки и кои от тях не са в официалния регистър на Камарата на строителите, за което може да се подаде сигнал до РДНСК.
“Аз съм се отказал от общината, но тук ги няма хората, от които зависи решението на проблема. Трябва да се направи среща с кмета Иван Лебанов, със заместник-кмета по строителство”, каза Тома Попов. Това бе и общото мнение и настроение: вместо монолог от страна на строителните фирми да се направи опит за диалог с общината. Още повече, че за всички в бранша е ясно, че 2012 г. ще бъде още по-трудна и че ако отново изпаднат от обществените поръчки, то и занапред няма да имат нужните обеми да участват в конкурсите. Сега на ход е общината, която в случая държи и сиренето, и ножа.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай