Велинград - online - Ателието за писани яйца даде старт на Програма “Великден 2012” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ателието за писани яйца даде старт на Програма “Великден 2012”
Публикувано 2012-03-06 08:57:54 от темпо

С уверената ръка на майсторка първокласничката Мария Маринова изписа първото цвете маргаритка върху яйце и така даде старт на работата на тазгодишното Ателие за писани яйца в музея във Велинград.
Историческият музей избра деня на Баба Марта за начало на своята Програма “Великден 2012”. Директорката Снежана Велева припомни, че ателието работи вече повече от 10 години и отново в дните до Великден ще посрещне много гости от цяла България и от чужбина.

На откриването на ателието дойдоха ученици от ОУ “Христо Ботев” и СОУ “Васил Левски” от Велинград и от СОУ “Методи Драгинов” от Драгиново. Поздрав към тях отправи заместник-кметът Георги Янчев, който им пожела да са бели и червени като мартениците и все така усмихнати. Г-н Янчев направи паралел с дейността на самодейците, които празнуват на 1 март, защото и писането на великденски яйца е неделима част от културата и духовността на Велинград.
Етнографът Георги Куманов представи майсторката Даниела Цопанова, която тази година ще води ателието и заръча на децата да се научат да пишат яйца по старата традиция на Чепинския край.
Ателието даде началото на Програма “Великден 2012”, която включва поредица от събития във Велинград и в страната. В музея през март и април успоредно с ателието ще се провеждат зелени училища за писане на великденски яйца. На 29 март ще се състои конкурсът за традиционно писано яйце съвместно с Общинския детски комплекс, а от 7 до 15 април ще има великденски изложби и базари на местните майсторки в музея и читалище “Отец Паисий”.
Музеят отново ще популяризира традицията на нашите писани яйца. Първата значима изява е участието на велинградската майсторка Елена Белева в дните на българската култура в Москва. Следват гостувания в музеите в Пловдив, Кюстендил, Шумен и Велико Търново. В старата българска столица на 5 април ще бъде открита изложбата “Пътят на писаните яйца”, а от 16 до 21 април ще се представим и на международната борса за културен туризъм.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води