Велинград - online - Три дни тържества за 3 март 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Три дни тържества за 3 март
Публикувано 2012-03-06 09:19:42 от темпо

Велинград почете деня на освобождението на България от турско робство 3 март като истински национален празник, а проявите, посветени на бележитата дата, продължиха 3 дни: 1 март: концерт в в Чепино
В навечерието на националния празник и в деня на самодееца - 1 март в сградата на читалище “Св. Св. Кирил и Методий” в кв. Чепино бе представен тържествен концерт.
В пълната зала зрителите очакваха подготвената програма с мелодиите на добре познати възрожденски песни по стихове на Добри Чинтулов. От името на читалищното ръководство слово за празничната дата произнесе Димитър Аршинков. Той припомни в емоционалната си реч важността и значението на 3 март в нашата история. България е била, сега я има и ще пребъде във вековете, докато помним и почитаме онези важни събития, които ни карат да се усещаме с истинско национално самочувствие като българи.
Тържественият концерт започна с песента “Къде си вярна ти, любов народна?”, изпълнена от най-малките певци от детския фолклорен състав “Чепинче”. Свои песни изпя и мъжката фолклорна група “Чепинци”. Зрителите наградиха със заслужени аплодисменти певците, танцьорите и музикантите от фолклорния ансамбъл “Чепино”.
В края на концерта председателят на читалището Георги Василев поздрави присъстващи с националния празник и изрази благодарност към всички читалищни дейци и доброволни участници във фолклорните състави и групи към читалището по повод деня на самодееца.
2 март: поклонение на чешмата-паметник в Каменица
В късния следобед на 2 март пред чешмата-паметник до Сярна баня, където през 1878 г. са посрещнати руските освободители, се събра множество от хора. Отец Антон и отец Иван извършиха тържествен водосвет, а слово за деня на освобождението произнесоха единадесетокласниците от СОУ “Васил Левски” Вероника Мануилова и Георги Бучков. В тържеството се включи и Представителният духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев”.
В израз на признателност към паметта на героите на чешмата-паметник бяха поднесени венци и цветя от Общинска администрация, Общински съвет, политическите партии ГЕРБ и БСП, Историческия музей, трите велинградски читалища, училищата ОУ “Христо Ботев”, СОУ “Васил Левски” и клуб “Пътешественик” към ПГГС “Христо Ботев”, сдруженията “Русофили”, “Славяни” и Единен казашки съюз в България, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Много граждани също оставиха на паметника цвете, а по традиция - и мартенички.
3 март: празник с български хора и песни в Лъджене
На 3 март Представителният духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” даде старт на празника с дефиле по бул. “Хан Аспарух”. Официалната церемония на централния площад “Николай Гяуров” започна с българския химн и издигане на националния флаг, последвани от химна на Европейския съюз.
Кметът Иван Лебанов в кратко и емоционално слово припомни саможертвата и героизма на хилядите загинали за нашата свобода и цитира любими на всеки българин стихове на Иван Вазов и Христо Ботев. Заедно с кмета на трибуната бяха четиримата заместник-кметове и председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова.
Празничната програма започна с изпълнения на духовия оркестър с диригент Димитър Лазаров и мажоретния състав под ръководството на Биляна Масларова. След тях от сцената прозвучаха български песни, изпълнени от възпитаниците на музикална школа “Звънче” с ръководители Йорданка и Иван Казалиеви. “Ладо ле, Ладо” прозвуча в изпълнение на певците от вокална група “Караоке” с ръководител Юлиана Ковачева. Фолклорният ансамбъл “Драгиново” откри програмата си с песента за Петко войвода, а неговата ръководителка Грета Кадьова рецитира “Даваш ли, даваш, балканджи Йово”. Българските народни песни и слънчевото време накараха мнозина да се хванат на хорото с родния трибагреник в ръка.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води