Велинград - online - ОТЗВУК: Да спасим Културния дом 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ОТЗВУК: Да спасим Културния дом
Публикувано 2012-03-13 09:32:15 от темпо

Бъдещето на Културния дом явно интересува все повече хора, които не стоят безразлични, чакайки събитията да се развият неблагоприятно и да се стигне до събарянето на сградата. В редакцията на вестника дойде г-жа Мария Тренкова, която искаше да изрази своето мнение за очерталия се проблем, свързан с намерението и решението съществуващата сграда да бъде разрушена. Г-жа Тренкова е живяла и работила в Хасково близо 30 г., но никога не е преставала да се интересува от проблемите на родния си Велинград. Ето и нейната позиция:

“Много ми е тежко и болно, страшно съм притеснена от това, което разбрах, че се готви за Културния дом. Не съм съгласна той да бъде разрушен и съм сигурна, че още много други хора мислят като мене. На 4 март минах покрай сградата на Културния дом по ул. “Юндола” и останах неприятно изненадана и възмутена от гледката пред очите ми. Навсякъде около сградата бяха натрупани големи ледени парчета, явно изхвърлени там след почистването на някои централни улици. Помислих си, че този натрупан лед, когато започне да се топи, ще напълни приземния етаж на Културния дом с вода и това може да се окаже още една “основателна” причина за неговото разрушаване. От друга страна част от безразборно изхвърлените ледени парчета са натрупани върху тротоара и пречат на пешеходците да минават спокойно.
Потърсих среща с кмета Иван Лебанов и успях да се видя с него, за да му кажа какво мисля. Исках от него да обещае, че докато е кмет, няма да позволи Културният дом да бъде съборен. Г-н Лебанов ми заяви, че сградата е частна собственост и общината не може да се намеси. Не съм съгласна с това, защото съм говорила с хора, които са наследници на онези собственици, чиито къщи и парцели на времето са били отчуждени с намерението да се строи точно Културен дом. Сега тези наследници са готови да си искат обратно връщане на отчуждените им земи, след като вече е решено сградата да бъде разрушена и няма да се доизгради Културният дом.
Не съм съгласна и с твърдението, че сградата е опасна и може да застраши здравето или живота на преминаващи в близост хора. Чела съм мнението на арх. Николай Тулешков, който казва, че сградата на Културния дом е проектирана и строена да издържи най-високата степен на едно евентуално земетресение.
Силно се надявам, че разумът ще надделее и ще се направи всичко възможно Културният дом да бъде спасен. Радвам се, че вече започват действия за създаването на Инициативен комитет за спасяване на Културния дом от разрушение. Доколкото знам, в момента се прави подписка против събарянето на постройката и ако трябва, може да се стигне и до граждански протести като живи вериги или някакви други, разрешени от закона, действия, с които да се спре разрушаването на Културния дом.”
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води