Велинград - online - Бездомните кучета - все повече и по-агресивни 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Бездомните кучета - все повече и по-агресивни
Публикувано 2012-03-13 09:35:27 от темпо

Медийни експерти твърдят, че не е новина, когато куче ухапе човек. Голяма новина е, когато човек ухапе куче. Във Велинград все още такава сензация не е факт, но за сметка на това в последно време зачестяват случаите на нападнати и ухапани хора от агресивни безстопанствени кучета. Само през последните дни жена и дете са нападнати от улични кучета на автобусна спирка във Велинград, а в Драгиново агресивни домашни кучета също са се нахвърлили върху хора.

Не само пострадалите, а и мнозина граждани с право си задават въпроса защо не се вземат мерки за овладяване популацията на безстопанствените кучета? Особено опасни са те, когато се съберат на групи от по 5-6 екземпляра и подобно на глутници нападат всякакви хора, включително и деца. Пострадали хора разказаха за една такава група бездомни четириноги, които oбикалят по ул. “Тошо Стайков” и се движат в района на парка под хотел “Двореца” и около Общинския детски комплекс, където учат деца.
Според Закона за защита на животните (ЗЗЖ) в неговия чл. 40, ал. 1 е написано: “Общинските съвети приемат програми за овладяване популацията на безстопанствените кучета и предвиждат средства за изпълнението им.” В общината има ловец, който е преминал специално обучение и е подготвен да се отнася хуманно към бездомните кучета, както изисква ЗЗЖ. Миналата година са извършени 4 акции по залавяне на бездомни кучета и транспортирането им до Зооветеринарния комплекс в Пловдив. Там кучетата се кастрират, обезпаразитяват и ваксинират срещу бяс. След това се връщат отново на местата, където са заловени, с изключение на райони около детски градини, училища, здравни заведения, социални домове. Избиването на бездомните кучета е абсолютно забранено от закона. Все още през тази година не е провеждана акция за залавяне и обработване на безстопанствени кучета, защото всяка акция е свързана с изразходване на средства, които явно не достигат. От общината търсят начини да се справят с проблема, като се изиска използването на мобилни кастрационни клиники и търсене на финансиране по програми от еврофондовете. Изграждането на приют за кучета във Велинград на този етап едва ли е възможно, най-вече заради липса на средства. А ситуацията показва, че има нужда от него. Такава нужда има и на много други места в страната, защото една справка в националния регистър за приютите показва, че те са едва 30 на брой и в тях са настанени малко над 3000 кучета.
От общината напомнят, че крайният срок за плащане на т.н.такса “Куче” от собствениците на животни е 31 март, а размерът й е един от най-ниските в страната - само 5 лв.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай