Велинград - online - Сдружение “Суткя” - Ракитово: “Не” на малките ВЕЦ по водопровода 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Сдружение “Суткя” - Ракитово: “Не” на малките ВЕЦ по водопровода
Публикувано 2012-03-13 09:42:16 от темпо

Сдружение “Суткя” - Ракитово организира на 9 март среща, на която бе поставен и обсъден един от най-сериозните проблеми на общината - качеството на питейната вода. В разговора с членовете на “Суткя” и гражданите се включиха кметът Любомир Петков, зам.-кметът Красимир Вандев и председателят на Общинския съвет Валентин Хаджимосков.

Сдружението представи изчерпателно историята на проблема с питейната вода, а г-н Петков разясни действията на новия управленски екип на общината до момента. Основната тревога на “Суткя” е свързана с намеренията за строеж на малки ВЕЦ-ове по водопровода за Ракитово. През 2007 г. предишният Общински съвет е взел решение за построяване на една малка ВЕЦ, но не е спазен целият път на процедурата по Закона за водите. От “Суткя” смятат, че издаденото строително разрешение за малка ВЕЦ е в нарушение на закона и посочиха, че според информация от РИОСВ - Пазарджик процедурата за строителство на малка ВЕЦ в района на санитарната зона на водопровода е прекратена.
Председателят на сдружението Свилен Топчиев заяви пред “Темпо”: “Според нас единственото предназначение на водопровода е да остане водопровод, за да имаме качествена вода. Всичко друго ще влоши качеството на питейната вода. Не се интересуваме толкова кой какво е направил през годините, а искаме сега общината да застане на страната на гражданите и да бъде защитен един жизнено важен ресурс - качествена, чиста планинска изворна вода за нас и за бъдещите поколения”.
От сдружението изразиха позиция, че ако бъде организирано допитване на гражданите на общината и те кажат “да” на строителството на ВЕЦ по водопровода, то ще приемат и ще се съобразят с общото мнение. Но настояват да се започне “на чисто” и всички решения за бъдещи малки ВЕЦ-ове да се взимат на база мнението на населението.
От своя страна кметът Любомир Петков е съобщил, че Общинската администрация работи активно по проект за цялостна подмяна на водопроводната мрежа. Процедурата е стартирала и сега проектът трябва да бъде защитен, като по този начин ще има цялостно решение на проблема с водата за Ракитово.
На срещата бе взето решение и по предстоящото честване на 100 години от Балканската война. Предстои да бъдат изградени Инициативен комитет и работна група, които ще подготвят отбелязването на достойния юбилей в Ракитово.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай