Велинград - online - Кризата с дървесината 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Кризата с дървесината
Публикувано 2012-03-13 09:49:40 от темпо

В рамките на последния месец министърът на земеделието Мирослав Найденов за втори път дойде на среща с дървопреработвателите в Чепинското корито. Тя се проведе на 5 март в читалищния салон в Ракитово, където редом с депутата от ГЕРБ Ангел Даскалов и представители на ИАГ и Областната управа, се събраха хора от близо 80-те дърводелски фирми от общината плюс техни колеги от бранша от Сърница, Батак, Пловдив и др. Велинградчани отсъстваха, защото не били поканени (?!) и затова по-късно министърът проведе среща с някои от големите велинградски и драгиновски фирми в хотел “Двореца”.

Причината дървопреработвателите повече да ходят по срещи, отколкото да работят, прозвуча многократно в читалището в Ракитово: незапомнената от години липсата на дървен материал.
Димитър Попчев от Ракитово сподели, че е в този бизнес от 21 години, но за първи път изпадат в такава криза - ракитовските фирми не работят вече 2 месеца. В Сърница никой не работи от 3 месеца, всички правихме и узаконявахме цехове, а сега държавата изоставя малките фирми, допълни бизнесмен от Сърница. От Пловдив попитаха защо при тях през септември 2011 г. са обявили, че ще пуснат на търг 20 000 кубика дървен материал, а досега е имало търгове само за 2000 кубика. Къде е дървесината, защо няма търгове - това бе основният въпрос към министъра. Отговорът според дървопреработвателите е, че виновни за създададения дефицит са горските стопанства.
Отново на преден план излезе темата за започналата търговия с дървен материал през стоковата борса. Преобладаващото мнение на бранша е, че
борсата се е оказала много непрозрачна,
изобщо не се знае кои фирми какви количества печелят, а за мнозина от по-малките фирми опитът да търгуват през борсата се е оказал неуспешен. От Батак поискаха да бъдат обявени имената на фирмите, които са се домогнали до 160 000 кубика дървесина на борсата, защото сега те препродават дефицитната суровина на по-високи цени.
Министър Найденов успокои аудиторията, че предстоят нови промени и в закона, и в наредбата, а докато работната група прави тези промени, няма да има търговия на стоковата борса. Той съобщи, че заедно с премиера Бойко Борисов са обсъждали има ли юридическа възможност да бъде спрян износът на дървесина за Турция, но това се оказало невъзможно, тъй като Турция има споразумение за общо митническо пространство с Европейския съюз. На 19 март ще бъде проведено общо заседание на министерските съвети на България и Турция, на което темата отново ще присъства, а за момента българската страна засилва контрола по границите, за да се спре незаконния износ. Ахмед Наранян от Сърница изтъкна, че от бранша искат да се спре износът на обла, а не и на преработена дървесина, защото в противен случай половината от фирмите няма къде да работят.
Равнопоставеност или преференции?
За пореден път повечето от местните фирми защитиха тезата, че не искат преференции, а равнопоставеност за всички. Димитър Попчев припомни, че именно малките и средни дървопреработватели извоюваха през годините търговете като най-прозрачна процедура за продажба на дървесина, при която се вдигат и цените, докато на борсата не е ясно на какви цени се купува. “Искаме само равнопоставеност - еднакви условия за закупуване на дървесина. Не ни интересуват 33% преференции за местни фирми, а да се явяваме свободно на всички търгове”, каза той.
В отговор министър Найденов предупреди: “Да не си скубете косите, като се отказвате от 33-те процента преференции!”. Той подчерта, че наредбата за продажба на дървесина е една и за малките, и за големите фирми. И предложи вариант, който видимо се хареса на присъстващите:
* запазване на преференцията от 33% за местни фирми, като за такива ще се считат всички, които имат производствени мощности на територията на съответното държавно горско предприятие (а не само на територията на горското стопанство, както досега). Тази 1/3 от дървесината ще се продава на търговете чрез “малки” пакети от 100 до 1000 кубика;
* втората 1/3 от дървесината ще се продава “средни” пакети от 1000 до 50 000 кубика;
* последната 1/3 се заделя за “големи” пакети над 50 000 кубика;
* отпада сегашното положение минимум 40% от дървесината да се търгува през борсата, но ако директорът на някое държавно предприятие е осигурил първите 2/3 и иска да пусне последната 1/3 на борсата, то министърът няма да го спре, защото директорът е мениджър и от него се очакват високи финансови резултати. “Директорите на шестте държавни предприятия взимат заплати по-големи от моята, която е 2700 лева и аз не искам да им върша работата”, мотивира се министърът. От залата попитаха дали последната 1/3 не дава възможност за така нареченото “пряко договаряне”, но министърът бе категоричен, че времето на “пряко след странично договаряне” вече е свършило.
Годишно се краде 1.5 млн кубика дървесина
Сметката, че в България кражбите на дървесина за една година достигат 1.5 милиона кубика дървесина, бе направена от министър Мирослав Найденов. По негови думи годишният добив на дървесина “на светло” е 6 милиона кубика, а други 1.5 милиона кубика се крадат. Залата реагира бурно с въпроси колко горски и началници са уволнени за корупция и защо тези, които крадат, не са хванати. “Ако има кражба на 1.5 милиона кубика дървесина и аз съм министър, аз нямаше да спя, нямаше да спи и Цветан Цветанов”, заяви един от представителите на бранша. Министър Найденов от своя страна призова присъстващите да помогнат, за да бъде опазена гората.
Отчетът на превозните билети в Пазарджик - “пълна глупост”
Друг болен за дървопреработвателите въпрос е свързан с изискването да отчитат всеки превозен билет в РУГ - Пазарджик. Това означава постоянни високи разходи за път - от Сърница пресметнаха, че им коства минимум 200 километра по лоши пътища и на сегашните високи цени на горивата. От ИАГ обясниха, че до няколко месеца ще са готови с нова система за електронни превозни билети, но от залата ги контрираха, че реформите трябва да се правят за облекчение на хората. Министърът изрази учудване, че има такова изискване и отсече: “Това е пълна глупост, лично се заемам да отпадне това бреме”. Как ще се раздават дърва за огрев
Министър Найденов отговори и на един въпрос на гражданин - как ще се раздават дърва за огрев на населението. Горските стопанства ще запазят досегашната система: от склад по ценоразпис или с позволително за добив по списък, определен от кмета на общината. Според министъра е важен социалният момент хората да имат възможност да добиват дърва за огрев на по-ниска ниска себестойност.
Срещата приключи в очакване най-после да започнат търговете за дървесина, за да има работа и заплати в бранша. В работната група, която ще подготви чаканите промени в наредбата, от нашия регион ще участват директорът на ДГС - Велинград Славчо Василев и Димитър Янушев от Ракитово.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води