Велинград - online - Велинград домакин на петия форум на пациентите с бъбречни заболявания 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Велинград домакин на петия форум на пациентите с бъбречни заболявания
Публикувано 2012-03-20 07:57:03 от темпо

Петият национален форум на пациентите с бъбречни заболявания се проведе от 16 до 18 март в Лечебната база на Народното събрание във Велинград. Форумът за трети път се събира в нашия град, а председателят на асоциацията Росица Маврова изказа специална благодарност за съпричастността на кмета Иван Лебанов. Заместник-кметът Атанаска Хрисчева отправи поздравителен адрес към участниците, подчертавайки благородната мисия на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания (АПБЗ), чиито брой в България е близо половин милион.

Форумът започна с едноминутно мълчание в памет на починалата от рак Теодора Захариева, която остави достоен пример за борба с болестта. Сред официалните гости и лектори бяха директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации доц. Силви Кирилов, доц. Евгени Възелов, проф. Златко Кълвачев, доц. Красимир Антонов, доц. Емил Паскалев. Присъстваха още секретарят на Българския лекарски съюз д-р Ленков и представители на Асоциацията по диабет и Центъра за защита правата в здравеопазването.
Росица Маврова, председател на АПБЗ, открои няколко основни проблема, чието решаване е важно за бъбречно болните. Първият от тях е хемодиализата, която е в окаяно положение в България, а качеството на процедурата е различно в различните центрове. Тя специално подчерта, че ползвалите услугите на Центара по хемодиализа във Велинград са много доволни от отношението на персонала и от условията. От началото на тази година хемодиализата мина на директно финансиране от Здравната каса и основното притеснение на болните е дали парите няма да потъват в “общия кюп” на болниците и да бъдат пренасочвани за други дейности. Затова ще настояват средствата за хемодиализа да бъдат използвани само за това.
Друг голям проблем е свързан с лекарствата за хората, на които е трансплантиран бъбрек. От няколко месеца, още преди да избухне големият скандал с високите цени, цените на тези лекарства са били намалени от фирми, заинтересовани пациентите да не започнат да използват генерични лекарства. В същото време по новите изисквания на всеки 6 месеца трансплантираните правят протокол, при което за около месец - месец и половина въпросът за лекарствата им остава “висящ”.
От самото си основаване АПБЗ се бори за повече скрининг. Хората обикновено са нехайни, а бъбречните заболязания са коварни и се отключват внезапно. “Българите трябва да се научим на ходим повече на профилактични прегледи, за да си помогнем и сами”, подчерта г-жа Маврова.
В центъра на дискусията бе и темата за донорството, а изпълнителният директор на Агенцията по трансплантации доц. Кирилов не случайно бе озаглавил лекцията си “Донорството - мит или реалност”. “За да има трансплантации, трябва да има органи”, заяви доц. Кирилов и насочи вниманието към голямата тема за дарителството на органи. В момента в България за донор чакат около 930 болни: 29 очакват трансплантация на сърце, 37 на черен дроб и огромният брой 864 човека очакват трансплантация на бъбрек. Но ако в Испания 34.5 човека на 1 милион даряват органи, то в България това правят едва 1.5 човека на 1 милион.
С идеята да бъде насърчено донорството на органи тази година за първи път в България ще бъде направен Събор на донорите. Той ще се състои в София, ден преди международния ден на донорството 16 октомври. “Искаме да дадем морална подкрепа на тези хора, които са взели изключително важно решение в труден за тях момент и да популяризираме техния жест”, каза доц. Кирилов и допълни, че всички сме потенциални донори и рецепиенти и трябва да сме готови за разговора за донорство на органи.
Оптимистичната за пациентите новина е, че през 2012 г. средствата за трансплантации са повече. Но системата все още има много проблеми, които предстои да бъдат решавани, а броят на пациентите с бъбречни заболявания постоянно расте.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай