Велинград - online - Елена Белева: В Москва интересът към нашата традиция беше много голям 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Елена Белева: В Москва интересът към нашата традиция беше много голям
Публикувано 2012-03-20 08:09:52 от темпо

Тази година на националния празник 3 март Елена Белева имаше удоволствието и отговорността да покаже традиционната наша техника за писане на великденски яйца с восък пред руска публика. Както вестник “Темпо” вече писа, тя взе участие в дните на духовната култура на България в Русия, организирани от Български културен център в Москва. Нашата съгражданка бе сред българските майстори, които представиха традиционни български занаяти като част от нашата национална култура.

“Руснаците са очаровани от това, че не сме ги забравили”, сподели Елена Белева след завръщането си от руската столица. Горда е, че точно на нейното участие са се събрали най-много хора: “Всеки искаше да види и да пипне, да хване писалката и да опита да рисува с восъка върху яйцето. Интересът към нашата традиция беше много голям”.
Когато показала традицонния за Чепинско начин на изписване с писалка, восък и свещ, я попитали дали това не е някакъв ритуал. За руската публика по-полулярни са яйцата на Фаберже, рисуването с восък е по-познато в Украйна. В Русия държат на естественото боядисване с природни материали като люспи от лук, брош, синчец. Оказало се, че техните бои за яйца съвсем не са толкова хубави и наситени, както нашите и затова Елена раздала всичките си бои до последната капчица на многобройните гости на презентацията.
За велинградската майсторка на писани яйца визитата в Москва е първо участие в международен форум. Впечатлена е и от българската вечер на 3 март в ресторант “Баба Марта”, където се е запознала с рускинята Светлана Футина, спечелила със свои снимки конкурса “България през моите очи” и получила като награда почивка във велинградския хотел “Рич”.
Елена Белева вече има втора покана от домакините, а в момента е заета с поредната творческа задача - да изпише минимум 500 яйца, с които хотел “Двореца” радва своите гости на всеки Великден. “Правим това вече осма година, създадохме традиция, която създава голямо настроение на нашите гости и затова специално благодаря на собствениците и мениджърския екип на хотела”, казва г-жа Белева.
Извън празничните теми няма как да не засегнем и делничната - как ще се отрази високата цена на яйцата на тазгодишните великденски празници. Елена е убедена: “Който преди е боядисвал 10 яйца, сега ще направи 5, но традицията ще се спази”.
Традицията ще се спази и ще живее, оцеляла е през толкова години и изпитания, а в лицето на Елена Белева и десетките й колежки майсторки на писани яйца във Велинград има достойни продължители.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай