Велинград - online - ДЕКЛАРАЦИЯ от Инициативен комитет за запазване на Културния дом 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ДЕКЛАРАЦИЯ от Инициативен комитет за запазване на Културния дом
Публикувано 2012-03-20 08:28:47 от темпо

ДЕКЛАРАЦИЯ от Инициативен комитет за запазване на Културния дом (незавършен) и терена към него, находящи се в културен център - Велинград, чрез отмяна на Решение № 71 от 22 декември 2011 година на Общински съвет - Велинград на сесия (редовна или извънредна), на която да присъства и вземе участие гражданството на община Велинград

Днес, 12 март 2012 година, на поредното си второ събиране Инициативният комитет реши да предяви официално искане към Общински съвет - Велинград, представляван от г-жа Дияна Кехайова, да отмени Решение № 71 от 22.12.1011 г. за събаряне на Културен дом (незавършен) и отреждане на терена за други нужди.

Мотиви в подкрепа на това искане:
1. Изградената преди около 30 години железобетонна конструкция на оригинално и внушително здание със сутерен и етаж със зала за 688 места, висок купол, пригоден за монтиране на въртяща се сцена, кафе-театър за 100 места, репетиционни зали, гримьорни и други прилежащи части, са по всички изисквания (обемни и функционални) за един модерен културен център, от какъвто Велинград има нужда. А и не само Велинград.
Велинградските празници на културата, самодейният театър, добрите ни музикални, вокални и други състави (с национални и европейски награди), литературните ни творци и още, и още; най-вече оперните ни величия - Иван Масларов, Николай Гяуров, Петър Гугалов и други, не са ли гордост за СПА столицата ни и причина да доизградим този дом на културата, който ще привлича и европейски изпълнители?
Значи Банско може да бъде национален и есвропейски ски център, а Велинград не може да бъде и КУЛТУРЕН център ведно с курортен и лечебен град?!
2. Тъй като е под съмнение собствеността на терена и сградата, Община Велинград да потвърди или отхвърли въпроса за тази собственост с документи от градоустройствения план - планоснимачен номер, квартал и др., отредени преди години за Културен дом.
3. Мотивите на акционерно дружество “Културен център Велинград”, с които то е поискало решение от Общински съвет - Велинград за събаряне на сградата - непригодност и корозия на обекта, неестетичен вид, демодирана архитектура и др., нека да бъдат потвърдени с официална архитектурно-техническа експертиза, а не субективно и визуално.
4. Подписката на съпричастните съграждани, която може да бъде продължена многократно, и убедителните положителни отзиви на авторитетни граждани и дейци във вестник “Темпо” потвърждават желанието на велинградската общественост за запазване на Културния дом и довършването му по предназначение. А това може да стане - със собствени усилия, с помощта на Министерството на културата, с включване на обекта в европейска програма за развитие и финансиране от еврофондове.
НАСТОЯВАМЕ и се НАДЯВАМЕ Общински съвет - Велинград да преразгледа решението си от 22 декември 2011 година и да го отмени.
Всичко друго - културен център, терен, сграда, довършване и други, следва изпълнителният орган (Общината) и собственикът на акционерното дружество “Културен център Велинград” да го продължат след осигурена финансова възможност.
Ако въпреки всичко това не стане, ние сме решени (нека това не звучи ултимативно) да продължим борбата си пред по-горни и по-отговорни инстанции.
С уважение и в очакване Инициативен комитет: Н. Малчева, Л. Атанасов, А. Пачалов, А. Горанов, В. Табакова, В. Делиева, Л. Крантев, М. Алексиев, Ат. Водев, Ат. Ташев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай