Велинград - online - Повече от 100 танцьори се хванаха на пролетно хоро 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Повече от 100 танцьори се хванаха на пролетно хоро
Публикувано 2012-03-26 23:06:37 от Темпо

Над 100 танцьори от 6 клуба извиха на 24 март във Велинград голямо пролетно хоро, което стана кулминацията на първия национален конкурс “Да му тропнем в Родопа планина”.

Местните самодейци Иван Пещерски и Васил Ангелов, чиято е идеята и организаторите от Дружба “Родина”, Дружеството за защита на Родопите, Община Велинград и хотел “Здравец” могат със самочувствие да отчетат, че сложиха началото на едно от хубаво по-хубаво събитие. За участие в първия фестивал се събраха 7 формации от любители на народните хора, които не са професионалисти, но обичат танца и му посвещават част от свободното си време. Двете от формациите бяха велинградските “Росица” и “Надежда”, а гости бяха 3 клуба от София и един от Хисаря.
Всички участници бяха приветствани първо от председателя на Дружба “Родина” Емил Моллов, който каза, че тяхната задача е да пазят и подкрепят българщината, в това число и да популяризират българския фолклор, особено сред младите хора. Поздрав към танцьорите, дошли да тропнат хора в Родопите, отправи и заместник-кметът на община Велинград Георги Янчев, а сред публиката присъстваше зам.-областният управител Ваня Минкова.
Фестивалът, който няма конкурсен характер, протече в две части. В първата, на сцената в голямата зала на хотел “Здравец”, формациите представиха по две хора: едно от своята фолклорна област и едно по избор. Във втората част всички се събраха на площад “Николай Гяуров”, за да изиграят заедно голямото хоро по музика от шестте фолклорни области в България. Към участниците се присъединиха и много хора от публиката и така Велинград посрещна първа пролет с ритъма и настроението на българската народна музика.
След повече от успешния старт, догодина фестивалът ще се бори да намери място в културния календар на община Велинград и да стане с конкурсен характер, което ще бъде допълнителен стимул за изява на танцьорите. А двете местни формации “Росица” и “Надежда” вече получиха покана от Емил Моллов да се включат в големия концерт за 90-годишния юбилей на СОУ “Васил Левски” през май.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България