Велинград - online - Шокиран съм, че като войник съм се подписал на документи от ДС 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Шокиран съм, че като войник съм се подписал на документи от ДС
Публикувано 2012-03-26 23:16:11 от Темпо

Във връзка с излязлата информация за принадлежността ми към разузнавателните служби на Българската народна армия и ДС, искам да дам следните разяснения:

През м. септември1988 г. бях призован на редовна военна служба в поделение 56550 на Гранични войски, гр. Смолян. Същата година бях завършил с отличен успех Немската езикова гимназия, гр. Пазарджик, и бях приет за студент в Лесотехническия университет.
Още в първите седмици на службата ми беше казано, че няма да бъда разпределен по заставите край границата, а ще остана в Граничния отряд на разположение на щаба като преводач от и на немски език. Това беше време, когато Германия не беше обединена, а все още съществуваха двете държави ГДР и ФРГ. По това време много граждани от Източна Германия (ГДР) правеха опити да бягат и бягаха от България през Гърция за Западна Германия.
Още на няколко седмици служба, през 1988 г., след 2 денонощия “преследване“, бяха заловени 2 граждани на ГДР, които се опитваха да пресекат границата. Бях извикан посред нощ, за да превеждам при разпитите им. Бях предупреден, че каквото се говори и каквото се случи, не трябва да напуска стаята, където се провеждаше разпитът.
По-късно през следващите дни бях привикан от ВКР (Военно контраразузнаване), където ми заявиха, че трябва да подпиша декларация, понеже разпитите, които се водят сега и за в бъдеще, са секретни и не трябва по никакъв начин да се разпостранява информация за тях. Тогава бях на 19 години и новобранец на 2 месеца служба, това нещо го приех като нормална практика в Гранични войски (тогава Гранични войски бяха към Министерството на вътрешните работи), а и по време на разпита на германците се случваха и не дотам “нормални“ неща. Страхувах се да не излезе случайно някаква информация, защото всички и войници и офицери искаха да узнаят какво се е говорило по време на разпита.
За мен ВКР си бяха офицери на граничното поделение, в което служех. След това, много пъти ми беше напомняно, дори при случайни срещи по плаца, че “Няма издънки ,нали“, т.е., че не съм споделял с никой.
Демократичните промени ме свариха в казармата (уволних се през септември 1990 г.). Когато през м. ноември 1989 г. ни бе съобщено, че е свален Т. Живков, бяхме строени на плаца, аз излезнах пред строя и пред погледа на дежурния офицер поздравих всички по случай събитието. Преди първите демократични избори през юни 1990 г., като привърженик на “синята идея“, многократно бях предупреждаван от ВКР да не убеждавам войниците “да гласуват за “брадатите“ от СДС и др. партии, а да гласуват за културните и интелигентните от Партията“. Само не мога да си обясня факта, когато през 2008 г. с решение №47/16.09.2008 г. излязоха резултати от проверката на служители от Държавната агенция по горите (директори, зам. директори и др.) за принадлежност към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия, моето име не фигурираше в този списък, макар че по това време бях зам. директор в горско стопанство???!!! Нали към онзи момент пак са били същите документи! Или междувременно е настъпила някаква промяна? Категорично заявявам, че не съм писал абсолютно нищо срещу когото и да е, под каквато и да е форма!
Периодът, който касае въпросният документ е ноември 1988 - май 1990 г., време, през което съм отбивал 2-годишната си военна служба в Гранично поделение 56 550, гр. Смолян като преводач.
Посетих Комисията по досиетата на 21 март 2012 Г., за да се запозная с всички материали, които са от мен и за мен. Единственият документ, който се намира там, е копие от картончето от 1988 г. Шокиран съм, защото едва сега разбирам, че по време на воeнната ми служба съм се подписал на документи от ДС и по такъв начин съм попаднал в един кюп с доносници и действащи агенти на ДС!
Дори в момента имам предложение за участие в документален филм за германски граждани, жертви на опити да преминат по българската граница в годините преди падането на Берлинската стена.
инж. Бельо Мандраджиев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води