Велинград - online - Традицията оживява във “Фантазии в бяло” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Традицията оживява във “Фантазии в бяло”
Публикувано 2012-04-09 23:43:32 от темпо

Елена Златарева е връстница на Велинград, дала 36 години от живота си на детска градина “Слънчице”. Има хоби, което се пробужда всяка година преди Великден: “Започвам да рисувам на всяко празно листче, което ми попадне. Измислям си, фантазирам си модели за яйца”. Когато децата я питат дали е художничка, отговаря: “Аз съм детска учителка, която обича да рисува за децата”.

В навечерието на тазгодишния Великден г-жа Златарева е събрала в книга своите “Фантазии в бяло”. Книгата грее в червено като великденско яйце и в бяло като рисунъка на восъка върху него. От всяка страници изумяват със съвършенството си десетки модели на яйца, измислени от Елена Лазарова в продължение на години. Част от показаните модели са с традиционните за Каменица и Ракитово орнаменти, а други са лично творчество на авторката. Сред най-хубавите са моделите на яйца, който могат да бъдат рисувани за и от деца.
“Приветствам всяко новаторство. Уважавам творците, които се стремят към него и го прилагат успешно. Но подчертавам, че темата на тази книжка е традицията. Надявам се тя да не бъде забравена”, пише Елена Златарева и разяснява подробно как се шарят яйцата, каква е техниката на създаване на моделите и боядисване. Наред с чисто практичните съвети как да разграфите яйцето и да разпределите повърхността за рисуване, авторката отделя голямо внимание на символиката на великденското яйце, свързана с обновлението и възраждането на живота и природата, с християнската вяра във възкресението.
“Фантазии в бяло” започва с една великденска легенда за Невена, която преди Великден не може да зарадва децата си нито с нови дрешки, нито с нови обувки. В един миг на просветление решава да нарисува яйце с восък пеперуда и красиви цветя за дъщеря си Катерина и друго с петле и цветя за сина си Тошко. Тази млада Невена, дъщеря на баба Йордана от село Каменица, дала началото на традицията, която от векове се пази в Чепинския край, като се предава от майка на дъщеря и от баба на внучка.
Елена Лазарова вярва, че Невена е била нейна пра, пра, ... прабаба и споделя, че се чувства длъжна да допринесе с нещо за запазването и популяризирането на вековната традиция. Изпълнила е дълга си по един чудесен начин с книгата “Фантазии в бяло”, която получаваме като ценен дар точно преди Великден.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай