Велинград - online - Поне да изчистим Клептуза за един ден 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Поне да изчистим Клептуза за един ден
Публикувано 2012-04-17 09:49:25 от темпо

Пролетното слънце грейна над Чепино и освети Клептуза. Каква е гледката? Няма смисъл от много думи - снимките показват това, което не ни се иска да признаем: макар и уникална защитена местност, макар и емблема на СПА столицата Велинград, в момента Клептуза направо не е за показване.

В края на март на годишното събрание на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите от хотел “Акварекс” донесоха свои снимки на Клептуза и ги връчиха на общината в лицето на зам.-кмета Атанаска Хрисчева като сигнал, че проблемът не търпи отлагане.
Дни по-късно и ние отидохме с фотоапарат и, естествено, се оказа, че не сме единствените: млади момче и момиче си правеха снимки на фона на езерото, старателно избягвайки в кадър да не попаднат рушащите се сгради. Група ученици екскурзианти щурмуваха пуканките и водните колела (в окаяно състояние, което слоевете боя вече не могат да скрият), а възрастни хора си правеха разходка и се връщаха с носталгия години назад, когато всеки турист във Велинград си тръгвал със снимка за спомен не от друго място, а задължително от Клептуза.
Днес до езерата се стига през ремонтирания с европейски пари парк, части от който са превърнати в “уникални” търговски обекти. Ако минете по стария мост, ви посреща табела “Красива България”. Но погледнете ли под моста, пред погледа се ширва сметище, плод на нашата култура и екологично мислене.
До моста са едни от стълбите, водещи към древното светилище и параклиса “Свети Илия”. Видът на порутените, абсолютно неподдържани от години стълби, също свидетелства за нашето отношение. Ако не гледаме на това място като на светиня, то да бъдем прагматици - малко трябва, за да се превърне в туристистически обект, който ще носи добавена стойност на Велинград и на Клептуза.
Сградите, били някога заведения, днес са руини - не само срамно мръсни, но и опасни. Старата слава на ресторанта, предлагащ най-вкусната пъстърва, е останала в миналото. Настоящето предлага на туристите разходка между падащи мазилки, изкъртени прозорци и висящи жици.
Да погледнем и езерата. Преди 4 години ученици от ВУИ “Ангел Узунов” със съдействието на Ротари клуб - Велинград почистиха голямото езеро и оттогава подобна акция не е имало. Плачевно е състоянието на долното езеро, потънало в боклуци, от чийто води се носи тежка миризма. Тук почистването не просто е наложително, а е проблем от спешен порядък - не само заради туристическия сезон, а по хигиенни и здравни съобръжения!
Можем да публикуваме още десетки снимки и да изпишем десетки думи. От пролетта на 2008 г. общината е горд собственик на Клептуза, но още не е предначертала бъдещето на емблемата на Велинград. Дойде пета пролет след радостното събитие с връщането на Клептуза, а общинарите продължават да мислят и да спорят какво да правят с това най-ценно място на курорта. И тъй като този процес продължава доволно дълго и не се знае кога ще има конкретни плодове, хайде поне да почистим Клептуза за един ден! Задава се национална кампания на 12 май и ако общината намери и обедини съзидателна енергия, може да се справи поне с част от мръсотията. Че иначе срам за Велинград.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай