Велинград - online - Шестокласници показаха обичая “Ладуване” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Шестокласници показаха обичая “Ладуване”
Публикувано 2012-05-08 08:01:33 от темпо

В навечерието на един от най-хубавите пролетни празници - Гергьовден сцената на читалище “Васил Левски-1904” събра ученици, учители и гости на чудесно тържество. Идеята за възстановка на автентичния обичай “Ладуване” се роди в часовете на г-жа Ели Саздова - старши учител по музика в ОУ ”Хр.Ботев” във .Велинград. Учениците от VI “б” с класен ръководител г-жа Кипра Марова се заинтригуваха от миналото на нашите деди и сърдечно приеха тази идея да бъде възродена именно от тях.

На традиционно украсената сцена с много цветя, здравец, гергьовска люлка, питка и софра водещата Анна Пещерска представи живота на Свети Георги, неговите подвизи като християнин и борец за вярата. Стихотворение изпълни Любен Клинчев, а Валерия Содева и Анна Пещерска направиха чудесна презентация за Гергьовден с богат илюстративен материал: църковен ритуал, снимки на икони, на армейски части при освещаване на бойните знамена, на различни форми от народното празнуване.
Женският хор при ансамбъл “Чепино” поздрави с първата си песен своите млади приятели от VI “б” клас и всички гости, присъстващи в залата. Участниците вансамбъл “Здравче-венче” Валерия Содева, Васил Пухалев, Катерина Баракова и Христо Димитров изиграха красива “Копаница” под звуците на гъдулката на ръководителя им Иван Иванов.
Кулминацията на празника бе възстановката на обичая “Ладуване” (надпяване на китките) на Гергьовден : с глинения кюп, с наливането на мълчаната вода в бял котел, с китките с нишани, с песента “Запели са моми”. Както е обичаят, момчетата се опитаха да сложат жаба в кюпа и да развалят празника на момите, получи се сборичкване, но момите успяха да опазят своята територия. Наричанията бяха за най-хубавите неща, които съпътстват младите хора и човека.
Съвместното изпълнение на прекрасната песен “Гергьовден” постави финала на празника. Залата бе взривена от бурните аплодисменти на публиката след емоционалното изпълнение.
Много настроение, смях, веселие! Това всъщност бе и целта.Присъстващите ученици, пък и всички, видяха може би за пръв път възстановката на този обичай. Всичко, което направиха, ще остане хубав и незабравим спомен в живота им! И не само това: децата още веднъж доказаха на себе си, че могат много, че са талантливи и добри, че те са тези, които ще съхранят и продължат българските традиции, след като вече веднъж са ги заобичали!
Ели Саздова, ст. учител по музика в ОУ ”Хр. Ботев”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай