Велинград - online - Войнишките паметници - на централно място в Чепино, Лъджене и Каменица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Войнишките паметници - на централно място в Чепино, Лъджене и Каменица
Публикувано 2012-05-08 08:42:36 от темпо

На централно място в трите квартала на Велинград има паметници на загиналите във войните в началото на ХХ век - факт, който сам по себе си говори колко важно място в народната памет заемат Балканската и последвалите след еня войни.
Редно е, поставяйки цвете в памет на загиналите войници, да припомним накратко и историята на войнишките паметници на територията на Велинград. През годините много данни са събрани в Историческия музей, а във връзка с предстоящото честване на 100 години от Балканската война ще бъде извършено и пълно изследване на войнишките паметници.

Най-рано, през 1933 година, е направен паметникът на площада в Чепино. Негов създател е проф. Атанас Дудулов, чието име отчетливо се вижда и досега върху постамента. Първоначално паметникът е бил само чешма, върху която е имало поставено кълбо - това се вижда на стари фотографии, запечатили потъналата в зеленина и рози чешма, върху чийто стени са били изписани имената на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Пръвата световна война. Фигурата на войника с тръбата е поставена през 1936 година. По-късно са добавени и имената на загиналите в Отечествената война.
Паметникът в Лъджене е издигнат през 1936 година и също на два етапа - първо е направен постаментът, а фигурата на войника е поставена по-късно. Негов автор е Александър Занков. И тук върху стените на паметника четем имената на участниците в същите войни. На метри от този паметник се издига паметникът на Съпротивата, който е и костница.
В Каменица имената на загиналите във войните са изписани на паметна плоча на стената на църквата “Света Троица”. И тук е имало идея и организационен комитет за направа на паметник, но тя не се е осъществила и през 1935 г. е направена паметната плоча.
От години общината е прехвърлила поддръжката на войнишките паметници на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай