Велинград - online - Гражданско наблюдение в съда 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Гражданско наблюдение в съда
Публикувано 2012-05-14 21:47:10 от темпо

В Районен съд - Велинград на 8 май бе представена втората фаза на проекта “Правосъдие близо до хората”, по който работи Център на НПО - Разград с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България”. Във Велинград партньор по проекта е Агенцията за регионално развитие/ЦБИ, а нашият съд е един от общо 24-те на територията на страната, които са обект на гражданско наблюдение.

Председателят на Районен съд - Велинград Веселин Петричев определи проекта като особено успешна инициатива, тъй като гражданското наблюдение е най-важният коректив за правосъдната система. Благодарение на това наблюдение са формирани много препоръки, които се възприемат изцяло положително от Районния съд. Г-н Петричев направи детайлен отчет за работата през 2011 г. и открои практиките, които са повишили публичността и прозрачността в дейността на съда във Велинград като въвеждане на принципа за случаен подбор на съдии, съдебни заседатели и вещи лица и интернет страница със съдебните актове и протоколи. Районен съд - Велинград е най-натовареният в област Пазарджик, но въпреки това през 2011 г. всички дела са разгледани в срок, няма подадена нито една жалба по давност и нито една жалба против служител на съда. На тази база Веселин Петричев даде отлична оценка за работата на Районен съд - Велинград и посочи като цел подобряване публичния образ на съдебната система, отношението към която е крайно негативно.
Героги Милков от Център на НПО в Разград обясни, че са включили в проекта Районния съд във Велинград заради неговата голяма натовареност и че тук се извършва гражданско наблюдения по делата, свързани със Закона защита от домашно насилие и по Указа за борба с дребното хулиганство (в момента се работи за неговата отмяна). Той подчерта, че наблюдението трябва да бъде не само върху съда, а върху цялата правосъдна система. Крайният доклад с резултатите от наблюдението, включително за Велинград, ще стане факт през септември т.г.
Сред гостите на срещата бяха зам.-кметът Георги Янчев, съдии и служители на Районния съд и районният прокурор Елена Малинова, но нямаше представители на РПУ на МВР.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай