Велинград - online - Разсрочиха кредита от ФЛАГ до октомври 2015 г. 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Разсрочиха кредита от ФЛАГ до октомври 2015 г.
Публикувано 2012-05-14 22:01:14 от темпо

На извънредно заседание на 10 май Общински съвет - Велинград даде съгласие да бъде удължен срокът за изплащане на кредита от 328 482 лева, който общината взе през 2010 г. от държавния фонд ФЛАГ.
В средата на април мнозинството съветници не се съгласиха с исканото увеличаване на срока, но след връщането на решението промениха позицията си.
Това стана след като се запознаха с докладна записка от Радка Рускова, директор на дирекция “Европейски програми и проекти” и с цялата кореспонденция между общината и Оперативна програма “Регионално развитие” (ОПРР) във връзка с проекта за парковете.
В докладната си записка до кмета Лебанов г-жа Русева изтъква опасения за невъзможността община Велинград да изпълни проектите, за които вече има подписани договори. Основните проблеми са два. Първият е по договора с ФЛАГ, който трябва да бъде удължен, като в противен случай ФЛАГ ще откаже да отпусне нов кредит на община Велинград и може да запорира сметките. Вторият е по приключването на проекта за парковете, за което общината трябва да осигури минимум 3 276 000 лева плюс лихвите, дължими като финансова санкция към ОПРР. Ако общината няма финансов ресурс да изплати това задължение, според Р. Русева е реална възможността ОПРР да прекрати договора, което означава, че за сметка на община Велинград ще остане цялата стойност на проекта за парковете - близо 7 милиона лева. Не се ли разплатим с ОПРР, става невъзможно изпълнението на останалите спечелени проекти за близо 25 милиона лева общо, защото от ОПРР ще си удържат натрупаните до момента задължения и лихви от всяко искане за междинно плащане по останалите проекти. И още една сериозна финансова задача пред празната общинска хазна: по предварителни разчети за изпълнението на спечелените проекти през 2012 и 2013 г. са необходими поне 3 145 100 лева - сума, за чието осигуряване не може да се разчита на новия кредит, процедурата за който стартира с избор на банкова институция на 22 май 2012 г.
На сесията нямаше обсъждане на изключително тревожните констатации в докладната записка на Радка Русева. Пред съветниците кметът Иван Лебанов подчерта, че проектът за парковете е изстрадан още от самото му начало и че ако не се разплатим с ОПРР, рискуваме другите проекти за близо 25 милиона лева. Той посочи, че почти няма община в България, която да не е санкционирана по проекти, а най-изгоден варинат за намиране на изход от ситуацията е заем от ФЛАГ.
Съветниците спориха единствено по срока за удължаване на стария кредит. Предложеният от ФЛАГ погасителен план бе до 25 април 2016 г., но Йордан Аршинков настоя да не се оставят задължения за следващия мандат и след дебати бе гласувано кредитът с главница 328 482 лева и лихвите върху нея да бъде разсрочен до 25 октомври 2015 г.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води