Велинград - online - “Паяк” няма да има 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Паяк” няма да има
Публикувано 2012-05-14 22:38:54 от темпо

Мнозинството в Общинския съвет реши окончателно, че поне засега “паяк” във Велинград няма да има. Съветниците се събраха на извънредна сесия на 10 май за повторно гласуване на няколко решения, върнати от кмета Иван Лебанов. Най-дълги спорове предизвика отказът на местния парламент да отпусне пари за закупуване на “паяк” за репатриране на паркиралите в нарушение на закона автомобили и на водни колела за Клептуза. По предложение на съветника от ГЕРБ Р... Димов общото решение бе разделено на две отделни, като съветниците гласуваха исканата сума за водни колела, но не се съгласиха да дадат пари за “паяк”.

Първо алтернатива за паркиране, после “паяк”
В дебатите за “паяк”-а отново се противопоставиха двете вече общоизвестни тези. Кметът Иван Лебанов подчерта, че целта не е само печалба, а да се регулира движението и паркирането във Велинград и даде за пример Банско, където работят 3 “паяк”-а. Директорката на общинското предприятие “Спортни имоти и пазари” Юлиана Ковачева също заяви, че репатрирането на неправилно паркирали автомобили с “паяк” е необходимо за Велинград и ще направи по-ефективна дейността на синята зона. Екатерина Каферинова пресметна, че парите за “паяк”-а бързо ще се върнат в общинската хазна и също се позова на опита на морски общини, които изцяло са синя зона за паркиране. Сега във Велинград се толерират нарушителите движението и паркирането, подчерта съветничката и припомни, че в предишния мандат точно от ГЕРБ са предложили въвеждането на синята зона.
Съветниците от мнозинството застанаха на противоположни позиции. Според Дияна Кехайова, за да има “паяк”, общината първо трябва да осигури алтернатива за паркиране. Тя отново се обяви против гласуване на “кухи” решения за отпускане на средства от преизпълнение на местните приходи при условие, че не е ясно дали ще има такова преизпълнение. Пламен Мавров бе категоричен, че във Велинград не трябва да има “паяк” и не трябва да се правят сравнения с Банско и Варна, защото нашият град тъне в дупки и мръсотия. Народът не е богат, за да го рекетираме с “паяк”, каза Радослав Димов, а Салих Хисар не се съгласи и с предложената цена от 42 000 лева, която била много висока.
При гласуването мнозинството не одобри средствата за “паяк” и на този етап велинградчани и гостите на курорта ще паркират без страх от вдигане и репатриране на автомобилите.
Това лято общината ще върти водните колела, догодина - ще видим
Отказвайки парите за “паяк”-а, съветниците бяха по-щедри за закупуването на водни колела за Клептуза. На предишна сесия те решиха, че с тази дейност ще се заеме общинското предприятие “Туристически информационен център” (“ТИЦ” е новото наименование на общинския бизнес-център). Въпреки това спорът дали дейността трябва да бъде общинска или да остане в частни ръце продължи. Кметът Лебанов заяви готовност, ако съветниците вземат решение за публично-частно партньорство на Клептуза, да оттегли предложението си общината да стопанисва лодките. София Ключкова от инициативния комитет “Да поработим за Велинград” опонира категорично: “Частниците да излязат от Клептуза!”.
“Каквото и да решим, все ще е грешка”, обобщи Златко Златанов. Според него частникът е най-добър стопанин, а “ТИЦ” е абсолютен дебютант в този бизнес и няма специалисти. Но сезонът вече започна, няма време да се вземе решение и да се проведат процедури за публично-частно партньорство и това лято общината трябва да поеме дейността с водните колела. Г-н Златанов настоя двете езера да бъдат тотално почистени, да се закупят не 5, а поне 10-15 лодки, за да има икономически ефект от тяхната работа.
Даниела Салкина, управител на “ТИЦ”, се съгласи, че са дебютанти в подобна дейност, но в името на доброто стопанисване на общинската дейност са склонни да опитат, макар че е твърде късно и екипът на “ТИЦ” е доста натоварен. “Няма “ще опитаме”, а “ще се справим”. Ако се наемете, си залагате имиджа!”, опонира Златко Златанов.
Единодушно съветниците гласуваха да бъдат закупени водни колела в рамките на 15 000 лева, за да избегнат дългата процедура с обществена поръчка. Цената на 15 минути разходка с водно колело ще бъде 5 лева, а за половин час - 7 лева.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай