Велинград - online - Есперанто се тества вече 125 години 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Есперанто се тества вече 125 години
Публикувано 2012-05-22 08:34:50 от темпо

Saluton! - така в наши дни се поздравяват 2 милиона есперантисти. Според информация в интернет Есперанто е и роден език за около1000 души.
Малко история. Лятото на 1887 година. В очния кабинет във Варшава при д-р Лудвиг-Лазар Заменхоф е дошъл прочут лингвинист, за да поздрави създателя на изкуствения език - есперанто. Заменхоф произхожда от многодетно еврейско семейство. В родния му град съществувало огромно напрежение и омраза между многобройните етноси.
От малък той смятал, че един общ език би помогнал на хората от различни националности да общуват помежду си. Опирайки се на познанията си върху няколко езика, след многогодишна работа, Заменхоф приключва проекта си за международен език. Той се отказва от авторските си права върху него и го представя на света за масово ползване. Проектът на д-р Заменхоф се състои от 16 правила и 900 думи, предимно от латински произход. Той е достъпен за бързо усвояване. Изразителен, точен, благозвучен, чрез него могат да се предадат всички тънкости на мисълта.
Вече 125 г. този език се тества успешно в различни сфери на човешката дейност - наука, туризъм, политика, изкуство, провеждат се международни срещи... На есперанто се издават, вестници списания, преведени са многобройни произведения на световни класици. Важно средство за популяризиране и на българската литература в чужбина. Преведени са произведения на Ботев, Яворов, Вапцаров, Смирненски, Елин Пелин, Ал. Константинов... Интересен е фактът, че романът "Под игото" е преведен на китайски от есперантския му превод.
Днес хората от цял свят могат да ползват този език, да общуват помежду си, да четат художествена и научна литература. Имат достъп до електронни преводи на книги и филми.
В нашия град есперантско дружество "Стойо Калпазанов" с председател инж. Борис Гаджанов има дълга и богата история. И днес неговата дейност е интересна и съдържателна. Наши есперантисти имаха възможността да посетят Куба, Китай, Япония, Дания, Израел. А през лятото ще са на виетнамска земя. От тази година по спечелен проект вече изучават есперанто и първокласници с ръководител г-жа Антоанета Папазова.
По случай 125 годишния юбилей на есперанто и 87 години есперантско дружество "Стойо Калпазанов" във Велинград на 25 май тази година ще се проведе среща с участие на есперантисти от цялата страна и след това 3-дневна екскурзия до Гърция. А на 13 юли на площад "Николай Гяуров" по същия повод ще има интересна програма с приятни изненади.
Ето как звучи на есперанто един афоризъм от Радой Ралин: La birdoj ne povas kovi en nestoj el pikdrato (Пптиците не могат да излюпват в гнезда от бодлива тел). Нека това е пожелание за духовен полет на човечеството и покана за изучаване на есперанто - езика на надеждата за един мирен и хармоничен свят.
Здравка Ангелова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай