Велинград - online - Накитите носят памет и дават закрила 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Накитите носят памет и дават закрила
Публикувано 2012-05-22 08:36:58 от темпо

На 10 май в Историческия музей бе подредена гостуваща етнографска изложба “Накитът - носител на памет, изящество и закрила” на Регионален исторически музей “Акад. Йордан Иванов” Кюстендил. Неин автор е н.с.Веска Спасова, присъства и библиотекарката на музея Юлия Христова.

Изложбата разказва за любовта през вековете на българката към разнообразните накити и за тяхното изработване и за вярванията й, че всеки накит, поставен на съответно място, предпазва от отрицателни енергии.
През 10 век златарството се обособява като занаятчийски отрасъл в българските градове, а след 12 век е започнало специализирането в различните златрски техники.
Възрожденските ни златари изоставят геометричния художествен стил и се насочват към многообразното богатство на заобикалящия ги растителен свят. Те вкарват и нови елементи в произведенията си, взаимствмани от западноевропейските стилове ренесанс, барок и рококо.
Освен изящество накитът носи памет и може да пази от уроки, магии и лоши енергии. Така от “лошотиите” се предпазват едни от най-уязвимите места на човешкото тяло: тепелъците (накити за глава), обиците, трепките и иглите предпазват главата, пафтите пазят кръста, герданите - шията, а пръстените -ръцете. Майсторите бижутери виждали в златото, среброто, медта и камъните израз на хармонията в природата. Вътрешните им усещания, преплетени с чувството за естетика и красота, намирали проявление във всяко бижу, правейки го уникално.
Представяйки изложбата, н.с. Веска Спасова благодари на Историческия музей и на директора Снежана Велева за предоставената възможност РИМ “Акад. Йордан Иванов” да гостува на велинградчани. Сред експонатите на изложбата, които са от 19 и началото на 20 век, има и изключително красива листовидна ажурна пафтичка от 16 век и изящно шишенце ароматизатор от 18 век.
Изложбата представя и камъни: аметист (опияняващ) - хората са вярвали, че аметистът предпазва от напиване, тормалин - камъкът, който работи с всички чакри, бял опал (измамлив) - камък, който приема лесно всички видове енергии, яспис -камък на богатството и др.
Изложбата бе открита от Недялка Стефанова от ОА и ще гостува на Историческия музей във Велинград до 10 юни т.г.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай