Велинград - online - Чрез просвета за България 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Чрез просвета за България
Публикувано 2012-05-22 09:38:06 от темпо

В юбилейните за СОУ “Васил Левски” дни излезе от печат сборникът “Просветното дело в Чепинския край от Възраждането до наши дни”. Сборникът е посветен на 90-годишния юбилей на първата гимназия в нашия край, но изпълнява и една по-голяма просветителска цел: да събере за първи път на едно място историята на училищата в общините Велинград и Ракитово.

Мащабната задача е изпълнена от съставителите на сборника - преподавателката по история Радка Тотолакова и директора на СОУ “Васил Левски” Емил Моллов. Подтикът за създаване на книгата е липсата на цялостно проучване по темата и желанието да бъде попълнено “бялото петно” за просветното образование в Чепинския край в националната история на образованието. Подобен опит е направен през 1996 г. в книгата на Димитър Жлегов “Просветното дело в Пазарджишкия край през Възраждането”, но в нея има непълноти и неточности.
В сборника са представени 25 училища на територията на двете общини Велинград и Ракитово. Автори на материалите за всяко учебно заведение са учители и директори, които са направили подробни исторически справки и са събрали ценни факти за създаването и развитието на училищата, както и много снимки. Съставителите са избрали да подредят училищата по хронологичен ред според годината на тяхното създаване, включвайки и материал с историко-географско описание на Чепинския край.
“Като съставители си даваме сметка, че сборникът ще повдигне много въпроси и може би несъгласия, но целта, която преследваме, не е комерсиална. Постарали сме се фактите да бъдат подплатени с документи, а разказите за отделните училища да са подписани от авторите. Ще бъдем доволни, ако написаното стигне до младите хора, настоящи и бъдещи жители на прекрасния Чепински край, защото както казва Апостолът “Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него преобръщаме.”, пишат Р. Тотолакова и Е. Моллов за първия сборник, след ще дойде ред и на втори - с очерци за местни будители и просветители.
На корицата на сборника е първото знаме на училище “Васил Левски”, върху което четем девиза “Чрез просвета за България”. Дни преди българския празник 24 май тези думи определят посоката, от която никога не трябва да се отклоняваме.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води