Велинград - online - Борис Костов чества 75-годишен юбилей 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Борис Костов чества 75-годишен юбилей
Публикувано 2012-05-28 22:12:52 от темпо

Борис Костов. Художникът. По стечение на обстоятелствата аз имах щастливата възможност да го познавам в продължение на 28 години и отвреме навреме да имам срещи с него. В неговия дом-галерия, където всичко е лично, близко, пропито от труд, гостоприемство и сърдечност. Фотограф, илюзионист, дърворезбар, художник, скулптор, пластик. С много незабравими изпълнения, запечатани в съзнанието на не едно поколение, той се изявява блестящо на много поприща. Изкуството е смисълът на живота му. Като му се отдава, в него намира своето аз. Във всяко произведение влага себе си, натрупания опит, естествените си позиции, личния си критерии. Вътрешните му чувства постоянно го карат да създава нещо ново.

Борис Костов е забележителна, широко скроена личност. Около него витае едно усещане за популярност, дори за необикновеност. За това допринасят навярно и многото му таланти, всестранната му надареност и неизтощимата енергия. Дарбата му е съчетана с искрен патриотизъм и удивително благородство да дарява своите произведения като послания за бъдещите поколения. ”Желанието да даряваш е вътрешно чувство, то е любов – казва той - Защото животът е само един миг и ако си имал възможност да направиш нещо хубаво за поколенията и не си го направил, тогава какъв е смисълът, че си живял?” Подари специална статуетка по случай 50-годишния юбилей на Българската национална телевизия.
Всички рекламни макети на самолетите, които красят витрините на авиокампания „Балкан” навсякъде по света, са негови. Подготвил е поредица от проекти за Велинград: парк с художествено оформление от цветя и пластики, за водна каскада и още много други. Безвъзмездно прави паметникът на Христо Ботев в центъра на града, възпоменателни значи, връчвани на заслужили личности. Всеки знае за неговия проект и провалилата се организация за построяване монументален християнски кръст върху хълм Попин камен над Велинград.
Повече от половин век се възхищаваме от богатствата на неговите художествени произведения. Просто не е възможно животът и творчеството му да се обхванат в няколко изречения. Самата истина е, че този неимоверно трудолюбив и плодовит творец работи отдавна в сферата на творческите експерименти и оригинални авторски подходи в съвременното изкуство, приложна графика, дизайна. Роден е на 29 май 1937 г. във Велинград. Завършва горски техникум, учи в художествена академия, работи малко в сливенския театър, в киноцентъра и по-дълго в БГА „Балкан”. Създава „Болирад”, първата фирма в България за производство на плакети, спортни купи, творения от визуалното изкуство. Показва на първата си самостоятелна изложба (1967 г.) във Велинград 30 картини графика и живопис. После следват много други самостоятелни изложби. Международното изложение на изкуствата в Австрия (1993 г.) е истински прелом в творческото му развитие. Оценката на специалистите за неговото представяне е много висока и тя го стимулира и му дава самочувствие да опита силите и творческата си фантазия в нови начинания. Оттогава творчеството му минава през трофеи и призове за различни състезания, конкурси в областта на спорта, науката и културата. Отдава се с присъщия си фанатизъм да бъде най-добрия, да даде всичко от себе си на новото си поприще - приложно-декоративни произведения. Негови уникални статуетки притежават политици, спортисти, интелектуалци.
Талантът на Борис Костов продължава да се разгръща многопланово (отличия, възпоменателни знаци, купи, творения от керамика, металопластика, дърворезба, скулптури, фини значки с името на Велинград, медали, ордени…). Симбиозата между художник и майстор-приложник е пълна. Стилът му еволюира, но неговата способност да борави с познати и непознати материи остават фундамента, върху който гради с характерния си език разнообразни конструкции, обществени, култови и визуални символи и образи. Художествената цел е: силна, вълнуваща, разбираема, ярко емоционална и с логично разгръщаща се пластика творба. Времето показа, че редица от произведенията му са жизнени, актуални, вливат енергия и преди всичко обич към красотата, към изкуството. Не жали труда и творческата си енергия независимо дали изработва купа-уникат или образци за серийно производство. „Една купа трябва да диша като пропорция, а това означава точно намерена форма и дозирани детайли”. Истинският Костов е в произведенията си, които ни оставя като духовно наследство.
При откриването на зала “Арена Армеец” в София велинградският художник изложи пред посетителите част от копия на олимпийски и световни награди, уникати, които е изработвал повече от четвърт век. Те се възхищаваха от замисъла, патетиката и сюжетността на изложбата, от формите на купите, техните нетрадиционни, но съразмерни симетрични форми и пропорции, излизащи извън банализираната традиционна практика. И постигнатото наистина е зашеметяващо.
Но последното издание ще е по-различно. Големият Борис Костов е замислил да построи зала в родния си град, която ще съдържа уникални, непоказвани пред публика досега творби.
Борис Костов е рядък тип съвременен европеец. В това налудно време, когато всеки се е устремил да печели нещо – слава, пари, кариера, престиж, звания или всичко заедно, когато лакомията стана най-отличителният белег на “цивилизованите”, а и, както тъжно наблюдаваме, и на много от тези, които се наричат интелектуалци, той е сред малкото личности, които все още вдъхват вяра, че човекът е умен и чувствителен съзидател, чието присъствие на планетата още носи красота и смисъл. Костов излъчва собствена светлина, а не отразява чуждата. Като един Дон Кихот, който оцелява в културата, той ни предлага твърде вярно и проверено от личната му съпричастност към събитията наблюдение за времето, в което живее. Винаги е обичал предизвикателствата и никога не се е страхувала да се изправи пред тях – вече навършил 75, продължава да се сблъсква с тях и до днес.
Невероятно е, но е хубаво, че навърши 75 години, за да ни даде повод да се спрем и да се огледаме в уникалните символи, които е създал. И да му пожелаем да е все така верен на себе си в тяхното създаване, както е склонен да поема рискове!
Михаил Алексиев

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай