Велинград - online - Велинградчани могат да получат помощ за енергийно обновяване 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Велинградчани могат да получат помощ за енергийно обновяване
Публикувано 2012-05-28 22:36:28 от темпо

Живеещи в блокове и жилищни кооперации велинградчани проявиха интерес към срещата на 23 май в голямата зала на общината, на която бе представен проектът “Енергийно обновяване на българските домове”. В присъствието на зам.-кметовете Исмет Бабучи и Мустафа Джамбаз, на директор “Европейски програми” Радка Русева и на домоуправители и граждани повече за условията на проекта разказаха Христина Стоичкова, експерт в Министерството на регионалното развитие и Димитър Черкезов от ОП “Регионално развитие”.

До април 2015 г. държавата разполага с безвъзмездна финансова помощ от 50 милиона лева, които са предназначени за прилагане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради. Според предварителните разчети на финала трябва да има 6100 жилища в 180 жилищни блокове и сгради в 36 големи български градове. Един от градовете, включени в проекта, е и Велинград.
От 1 юли 2012 г. ще започне подаването на заявления от страна на сдруженията на собствениците. За да се възползват от проекта, собствениците на жилища в многофамилни сгради ще трябва да създадат такива сдружения, регистрирани по реда на Закона за управление на етажната собственост в общинската администрация и в регистър БУЛСТАТ. Във всички последващи стъпки сдружението ще може да разчита на помощ от страна на проектни мениджъри, каквито МРРБ ще назначи до края на юни.
Експертите от МРРБ разясниха подробно какви разходи за енергийно обновяване на сградите ще се поемат от държавата и какви от собствениците на жилищата. От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност. Специален Фонд за жилищно обновяване ще подпомага процеса чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от 50% от бюджета за обновяване на съответната сграда.
Настоящият проект стъпва на опита на демонстрационен проект, по който вече са обновени 50 жилищни сгради в 13 градски центъра. Постигнатите резултати сочат, че икономията на енергия в санираните сгради стига 50%, а в някои от сградите дори до 68%. Именно това е голямата цел и очаквана полза от обновяването на многофамилните сгради - намаляване на разходите за енергия и съхранение на околната среда.
Призивът към живеещите в многофамилни сгради е да бъдат активни, защото при следващи подобни проекти осигурената безвъзмездна помощ може и да не е толкова голяма. Условно “топката” е в полето на сдруженията на собствениците, от тях зависи дали ще изчистят вътрешните противоречия и ще успеят да се възползват от осигуреното финансиране.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай