Велинград - online - Треска за злато: Планират изграждане на рудник и фабрика 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Треска за злато: Планират изграждане на рудник и фабрика
Публикувано 2012-05-28 23:47:57 от темпо

С дата 11 май 2012 г. “Трейс Рисорсиз” ЕООД с управител Димитър Цоцорков обяви инвестиционно предложение за добив и преработка на златосъдържащи руди от находище “Ракитово” на територията на община Ракитово и находище ”Сребрен” на териториите на общините Батак и Велинград. Фирмата прави това във връзка с процедурата за регистрация на търговско откритие, която поражда и права за концесия.

Търсенето и изследването на златосъдържащи руди в района на Ракитово е извършено в периода 2004 - 2011 г. Първоначално е започнато от “Мартерн” ЕООД на площ 82.7 кв.км., а впоследствие правата са прехвърлени на “Трейс Рисорсиз”. Изготвен е доклад с изчисления за вероятните запаси в находище “Сребрен” и на тази база за двете находища се предлага комбиниран добив - открито разработване на запасите в близост до повърхността и подземно разработване за останалите. Очакваният среден годишен добив е около 300 000 тона руда.
Инвестиционното предложение включва няколко дейности: добив, обогатяване на рудата и получаване на златно-сребърен концентрат, както и последваща поетапна рекултивация на засегнатите площи. Предвижда се изграждане на минно-обогатителен комплекс, който ще включва рудник “Сребрен” и рудообогатителна фабрика.
На 23 август 2011 г. фирмата получи от държавата удостоверение за геоложко откритие и гръмна новината за предстоящата “треска за злато” в района на Ракитово. Поредната стъпка по пътя към придобиването на концесия е факт. В същото време липсва какъквто и да е публичен дебат как индустриалният добив на злато ще се отрази на екологията и поминъка на Чепинското корито - теми, по които местните власти в Ракитово и Велинград час по-скоро трябва да дадат максимална информация на населението.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води