Велинград - online - Концесионерите рекламираха проекта “Грънчарица” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Концесионерите рекламираха проекта “Грънчарица”
Публикувано 2012-06-05 08:34:41 от темпо

Лично изпълнителният директор на КЦМ 2000 Груп - Пловдив доц. д-р инж. Никола Добрев застана на 31 май пред велинградския Общински съвет, за да представи проекта за експлоатация на волфрамовото находище “Грънчарица”. Това се случи, след като местният парламент на два пъти отказа да даде исканото разрешение за предварителни сондажи в местността “Грънчарица”, а през февруари тази година с пълно единодушие прие декларация, с която се обяви против концесията за добив на волфрам и развитие на рудодобивна промишленост в района на СПА столицата на Балканите Велинград.

Г-н Добрев се обърна към съветниците с обещанието, че съвместно можем да развием модерен и печеливш проект, който да донесе много инвестиции, работни места и приходи от концесията, без да повлияе негативно на постигнатото от Велинград в сферата на туризма. В специално подготвена за случая презентация бе подчертано голямото търсене на волфрам в света и прогнозата, че след 2013 г. то ще е по-голямо от предлагането. В подкрепа на идеята като пример бе посочена дейността на подобно находище, разработено в непосредствена близост до австрийския курорт Кицбюел.
Според експертите на “Ресурс-1” (дружество от голямото семейство на КЦМ - Пловдив, което през юли 2009 г. получи концесия за добив на волфрам от 5.6 кв.км площ на територията на община Велинград), разработването на находището няма да попречи Велинград да остане СПА столица. В момента концесията със срок 35 + 15 години е на първия етап, който предвижда сондиране. На база на резултатите от сондажите, които трябва да се направят върху земи на общината, Изпълнителната агенция по горите и частни собственици, ще се търси банков заем и ще започне разработката на работен проект. Проектът ще премине през одобрение на Министерството на икономиката и през процедура за оценка въздействието върху околната среда (ОВОС), включваща и обществено обсъждане. Едва след това ще се премине на втория етап, когато за разработката на находището е предвидена първоначална инвестиция от 78 милиона и обща от 140 милиона лева. Ще се работи подземно в малка зона, без хидротермално въздействие, флотацията ще се извършва на място, а концентратът ще се транспортира до КЦМ с камиони и в специални чували. Волфрамът не е радиоактивен елемент, при неговия добив не се ползват цианидни технологии. Всичко това бе казано от експертите на концесионерите в отговор на въпроси, поставени от съветниците.
Засега няма яснота точно къде ще бъде направена бъдещата флотационна фабрика - под или над водохващането в местността “Грънчарица”, което отвежда вода към язовир “Батак”. Решението ще се вземе след предварителните сондажи и доклада по ОВОС.
Проблемът бе погледнат и в исторически план, като г-н Добрев разясни, че преди 1989 г. е имало проект за добив на волфрам съвместно със СССР, който бил грандомански и така и не се реализирал. Тогава добивът на редки метали у нас се управляваше от Москва, мащабността на онзи проект бе огромна, а ако се бе осъществил, крайният продукт нямаше да е в България, обясни Н. Добрев. Според него днес ситуацията е коренно различна, проектът е много по-малък и може да се развие след 4-5 години, при това в рамки, които Европа допуска. Гаранция е именно фактът, че сме в ЕС и че Европейската банка за възстановяване и развитие не би финансирала в никакъв случай проект, който не удовлетворява в еднаква степен интересите на държавата, бизнеса и местното население. Другата разлика в наша полза е, че за 25-30 години науката и технологията са напреднали много. Вместо да пращаме мъжете да работят в чужбина, нека да осигурим работа тук, като намерим баланс на интересите, призова изпълнителният директор на КЦМ.
Срещата приключи без конкретни решения - такива съветниците ще трябва да вземат при ново гласуване на исканите от концесионерите сондажи. Засега няма и никакъв отговор от Министерството на икономиката, до което бе адресирана декларацията на Общински съвет - Велинград с искане за прекратяване на концесията за добив на волфрам.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай