Велинград - online - Вече 7 години каптажът в Чепино стои неохраняем 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Вече 7 години каптажът в Чепино стои неохраняем
Публикувано 2012-06-12 09:08:32 от темпо

Голямото наводнение от лятото на 2005 г. доведе до това, че оградата около каптажа за топла минерална вода в кв. Чепино беше съборена от придошлата вода. Това е санитарно-охранителна зона (СОЗ) и е изключителна държавна собственост. За нейното стопанисване отговаря държавната структура Басейнова дирекция за управление на водите “Източнобеломорски район” (БДУВ ИБР) в Пловдив.

Едно от основните изисквания е такива санитарни зони да бъдат защитени с надеждни огради и до тях да няма достъп на хора и животни. В тази връзка от Басейнова дирекция - Пловдив започнаха поетапно строителство на огради и на повечето места бяха построени. В Чепино също беше зашпочнало поставянето на ограда, но тя така и си остана недовършена. И така вече седма (!) година.
В същото време от този разграден двор се възползват десетки цигани, които почти всеки ден са на този каптаж и ползват водата от него за пералня и къпалня, като дори водят там и конете си, за да ги чистят и мият. Всичко това става в зона, която задължително трябва да е защитена с ограда и да не се допуска никакъв външен човек на това място.
Само за информация ще съобщим, че от това минерално находище “Велинград - Чепино” се захранват с топла вода над 10 хотела в града. Техните собственици дали знаят какво се случва на мястото, откъдето идва водата за хотелите им и многократно, на всяка среща на хотелиерите с представители на общината, са повдигали проблема.
Тук трябва да се добави и впечатлението, което ще добият гостите на града ни, дошли да си починат и да се полюбуват на нашите природни дадености. Не са малко и случаите, когато и чужденци имат “удоволствието” да видят какви “прелести” им предлага СПА столицата на България и на Балканите.
И тъй като община Велинград е собственик само на земята около каптажа, се обърнахме с официално запитване по проблема към Басейнова дирекция - Пловдив, която е отговорна за сегашното занемарено състояние на минералното находище. Въпросът беше зададен на 18 април т.г. и едва след 2-3 настоятелни искания за по-бърз отговор, такъв все пак пристигна на 31 май, изпратен лично от директора г-жа Атанаска Тунтова. Публикуваме целия отговор без редакторска намеса и без коментар:
“През 2005 г., в резултат от голямото наводнение във Велинград, оградата на санитарно-охранителната зона е напълно разрушена. За изграждането на нова ограда на санитарно-охранителна зона - пояс I е необходимо да се спазват изискванията на Закона за устройство на територията, т.е да има одобрен проект и разрешение за строеж. Водоизточниците от находището са разположени върху терен общинска собственост, поради което БД УВ ИБР не може да извърши законосъобразно строителство на ограда, преди да е направено отчуждаване на терена и актуването му като публична държавна собственост. Отчитайки неотложната необходимост от физическа защита на водоизточниците с оглед осигуряване на санитарна охрана и охранителен режим, БДУВ ИБР е поставила като приоритетна дейност по отношение на стопанисването на находищата на минерална вода-изключителна държавна собственост, актуването на терена на СОЗ-пояс I, като публична държавна собственост. Във връзка с това са предприети необходимите действия в съответствие със закона за Държавната собственост. През 2011 г. чрез процедура по възлагане на обществена поръчка е изготвен проект за оразмеряване на санитарно-охранителни зони (СОЗ) на находище “Велинград - Чепино”. В момента проектът е в процес на съгласуване със заинтересованите министерства и ведомства, след което ще бъде издадена заповед за утвърждаване на санитарно-охранителните зони от Министъра на околната среда и водите. Площта на СОЗ-пояс I e 1512,21 кв.м. Оградата на СОЗ-пояс I е с обща дължина 208,38м.
Влязлата в сила Заповед за утвърждаване на санитарно-охранителните зони от Министъра на околната среда и водите ще е основание за изработване на подробен устройствен план и последващи процедури за отчуждаване на терена. След издаване на акт за публична държавна собственост от Областна администрация - Пазарджик и осигурено финансиране от държавен бюджет по програмата за капиталови разходи, БДУВ ИБР ще реализира инвестиционните си намерения за изграждане на ограда”.
7-годишното чакане да бъде поставена ограда на санитарно-охранителната зона на находището на минерална вода “Велинград - Чепино” продължава...
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола