Велинград - online - Феноменът Никола Янев-Чоли 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Феноменът Никола Янев-Чоли
Публикувано 2012-06-19 09:09:50 от темпо

1430 концерта и участия с всички състави, които е създал и ръководил 45 години; над 100 песни, маршове, оркестрови творби, музика за театър, оркестрации, народна музика, аранжименти; над 100 дипломи и грамоти от различни конкурси и фестивали - лични и на съставите му; отличник на Министерство на народната просвета през 1983 г., старши учител - 1984 г., почетен гражданин на община Ракитово - 2007 г. Последната голяма награда - грамота и “Сребърен ритон със златен сфинкс” за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието на българската култура, връчена му от министър Стефан Данаилов на 24 май 2008 г.

Това е Никола Янев-Чоли в цифри, а на 11 юни 2012 г. ракитовци и гостите на неговия концерт “45 години активна творческа дейност” го преоткриха в музика и песни. Както каза г-жа Невена Димова: “Ракитовци трябва да сме горди, защото сред нас е феноменът Никола Янев”.
И наистина, концертът беше феноменален. През цялото време юбилярът беше на сцената със своя акордеон и акомпанираше изпълненията на своите многобройни групи: ФГ “Горски здравец”, ФГ “Златна есен”, оркестър “Ракита”, трио към ОДЗ “М. Палаузов”, ФГ “Кънтиклу носту”. Наперените баби от “Горски здравец” към Клуба на пенсионера “Ангел Говедарски” в Ракитово “повлякоха крак” с отлично пеене, тренирано на 135 концерта. Накрая те поднесоха и поздравителен адрес към своя ръководител, изпълнен не със стандартни фрази, а с обич. Председателят на Клуба на пенсионерите Петър Лазев и колегите му бяха основни помощници на Чоли при организирането на концерта. Те посрещнаха и гостите на стилен коктейл след събитието.
Резултатите от терапията “Песен и обич”, която Чоли прилага в Центъра за хората с увреждания чрез ФГ “Златна есен”, се видяха на концерта. Жените от групата развълнуваха публиката с родопската песен “Извор вода извираше”, а Недялка Лингова ги разплака с покъртително изпълнение на песента “Сираче”.
“Кънтиклу носту” - групата, с която Чоли печели грамота от Дружеството на писателите и артисти власи от Р Македония за принос във влашката култура и статуетка “Сладкопойна чучулига” за издирване и популяризиране на фолклора на ромите и армъните за издаване на сборника “101 песни на армъните” през 2003 г., омая залата с автентични армънски песни и я възхити с автентичните армънски костюми, на които се дивят в България, Румъния и Македония. Групата е осъществила 58 участия, с 35 песни репертоар и винаги с престижна награда.
С бурни овации бе посрещнат мини-съставът на оркестър “Ракита”: Никола Янев, Г. Жеребцов и Асен Цимпарев и дългогодишната солистка Калинка Благова, които припомниха на публиката сватбени дни и тържества, а у младите породиха желание за такива.
“Шило в торба не стои” - това се отнася 100% за Чоли. Няколко месеца работи като “детска учителка” в ОДЗ “М. Палаузов” и веднага спретна ако не група, то едно сладкогласно трио, с което публиката изпя “Нашата мила страна”.
“В лицето на Никола Янев групата за стари градски песни “Евридика” откри своя Орфей”, каза в поздрава си председателят на костандовското читалище “Просвета” Пламен Киселов. Читалището беше съорганизатор на концерта, а неговите самодейци почтително наричат Чоли “Учителю”. Заедено със сладкопойните певици от “Евридика” има 128 участия, 80 песни репертоар, компактдиск с 12 песни и безчет награди. Те очароваха публиката за пореден път, а солистката Лимонка Кръстева, която винаги печели призови места на конкурси и фестивали, я разплака за втори път на концерта с любимата песен “Гугутка” по текст на А. Пачалов и музика на Н. Янев.
Единствените моменти, когато Чоли не разтягаше акордеона, бяха когато на него свиреха учениците му Илия Андонов и Емил Ганев, който вече е и колега учител по музика.
Верните приятели и колеги Зимитър Кантарев и Иван Елкин с виртуозно изпълнение на цигулка и акордеон сърдечно поздравиха Чоли с “Концертно танго” от Й. Цанков.
На 14 май 1995 г., когато Н. Янев е ръководител ная ФГ “Здравец”, солистката на групата Албена Палова спечели “Златен славей” на телевизионен конкурс за малди народни певици по БНТ. На концерта вече младата гласовита дама бе дошла, за да поздрави с обич и песен своя учител.
С голямо вълнение и с прекрасно изпълнение на песента “Болката отляво” на Васил Найденов, ученикът, колегата и приятелят Георги Жеребцов поздрави юбиляра.
На сцената пяха и младите таланти, които Н. Янев не спира да открива. С кристални гласчета 8-годишната Ангелинка Кривонозова, 10-годишните Сашка Димова и Фатме Чокалова и 6-годишната Ванеса Баева покориха публиката в салона на читалището, а скоро и на голяма сцена. За да не е “само фасуль” вечерта, а да има и “рущельче”, бурен смях в залата сътвори хумористът от Велинград Христо Семерджиев.
Специално за творческата вечер на Н. Янев от Музикалния театър “Стефан Македонски” в София да поздравят твореца и да очароват ракитовската публика пристигнаха ангелогласните Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски. Те изпълниха дуети от оперети, публиката не ги пускаше да си тръгнат, а Чоли се просълзи от искреното признание на Катерина Тупарова, че той я е открил за голямата сцена и от сърдечната й прегръдка.
Концертът завърши с “Песен за Ракитово” по текст на Христо Гагов и музика (естествено!) на Никола Янев, изпята от всички участници и публиката. И заваля водопад от цветя и поздравителни адреси, прегръдки, целувки и сълзи. Водещите на програмата Н. Павлова и П. Киселов прочетоха поздравителни адреси от председателя на Съюза на българските композитори П. Льондев, кмета на Община Ракитово Л. Петков, председателя на Общински съвет - Ракитово В. Хаджимосков, Ансамбъл за народни песни и танци - Пазарджик с ръководител Атанас Чолаков, колективите на ОДЗ “М. Палаузов”, ОУ “Хр. Ботев” Ракитово, НЧ “Просвета” Костандово, ОНЧ “Будилник” Ракитово, ВГ “Славянка” и ВИС “Пионер”, Общинския съвет на БСП Ракитово, Мая и Любомир Петкови, Светлана и Васил Василеви - всички придружени от кошници и букети, подаръци и много пожелания за нови срещи по повод успехите на Никола Янев, които са гордост за общината, долината и областта.
45 години не стигат, Кольо! бъди жив и здрав, за да ни радваш още дълги години с музика, песен и усмивка.
Невена Павлова, имаща честта да води този концерт

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България