Велинград - online - Засега: Mинералната вода е на общината, но таксите отиват в държавата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Засега: Mинералната вода е на общината, но таксите отиват в държавата
Публикувано 2012-06-19 09:19:26 от темпо

Вече отмина повече от година, откакто Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предостави безвъзмездно на община Велинград две находища на минерална вода за управление и ползване за срок от 25 г. Както е известно, това са находищата “Велинград - Каменица” и “Драгиново”. Към първото находище се включват естествен извор № 7 “Сярна баня”, каптиран естествен извор “Власа”, сондаж № 3 “Мизинка”, сондаж № 4 “Власа” и сондаж № 5 “Сярна баня”. Към второто находище принадлежат сондажите № 1, № 2, № 5 и № 13 в района на с. Драгиново.

Какво се случи за година и два месеца, откакто МОСВ предостави тези две находища на минерална вода на нашщата община? На пръв поглед отговорът може да се изчерпи с “Нищо” или “Почти нищо”. Някой може да каже: “Как да е нищо, като каптажите бяха почистени, бе актуализиран експлоатационният ресурс и бе направен отчет за едногодищното ползване и баланс на минералната вода от находище “Велинград - Каменица”. Но дали това е достатъчно, след като толкова искахме като община да стопанисваме и ползваме находищата на минерални води?
Каква е ситуацията в момента? От утвърдения експлоатационен ресурс на находище “Велинград - Каменица”, който е 22,6 л/сек., като предоставен за ползване е даден само 6,66 л/сек. Останал е свободен дебит от 15,94 л/сек. И тук има една много важна подробност. Всички разрешителни за ползване на тези 6,66 л/сек. са дадени от МОСВ преди находището да бъде предоставено на общината. И става така, че таксите за ползване се плащат на Басейнова дирекция (БД) Пловдив, т.е. на държавата. Получава се следната ситуация - за година и два месеца общината е изразходвала средства за поддържане и ремонти на двете находища, а таксите на ползвателите са отивали не в общинския бюджет, а в държавния. Между другото общината е най-големият ползвател на минералната вода, заедно с още 8 фирми и частни лица.
Тук естествено идват няколко въпроса, свързани с ефективното ползване на двете находища. Защо за цялото това време от общината не е издадено нито едно ново разрешение за ползване на водите от двете находища? Как при това положение да очакваме приходи в общинския бюджет от таксите? Защо останалият свободен дебит от 15,94 л/сек не е използван максимално ефективно? Тук става дума за огромно количество топла (над 90 градуса) вода, която само за едно денонощие прави 1 377 216 л/сек. или малко над 1 377 куб.м., които изтичат в реката неизползвани. Дали има изобщо намерения тази вода с висока температура да бъде използвана за геотермално отопление на обществени сгради и частни домове по подобие на вече доказания добър пример с двете сгради на училището в кв. Каменица. С изградените два топлообменника бяха спестени през годините милиони левове за предишното скъпо отопление с течно гориво.
В дадените разрещения от МОСВ е отбелязано, че ако в 5-годишен срок съответната община не е предприела действия за усвояване на ресурса, губи правото на ползване и находището се връща за управление в съответната Басейнова дирекция. Анализ на МОСВ показва, че през изминалия първоначален период усилията на общините са били насочени предимно към предварителни процедурни и организационни дейности за осигуряване на действителната експлоатация на находищата. Според информацията в отчетите, общините са реално насърчени да се възползват от предоставената законова възможност за по-добро усвояване на природния ресурс в реализирането на своите намерения за развитие с различни бизнес и социални проекти.
Времето лети бързо и няма да усетим как ще дойде началото на 2016 г., когато изтича 5-годишният гратисен период. Дано дотогава в нашата община се осъществят реално и с очакван ефект за обществото онези проекти, които ще доведат до така желаното ефективно използване на топлата минерална вода в интерес на всички хора. В противен случай ще изпуснем поредната възможност за едно по-добро бъдеще на нашия град и на живеещите в него.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай