Велинград - online - Космически цени за павилиони за вестници 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Космически цени за павилиони за вестници
Публикувано 2012-06-19 09:21:29 от темпо

На 13 юни община Велинград проведе търг за отдаване под наем на 6 петна за продажба на вестници. Този търг с явно наддаване ще влезе в историята с достигнатите космически цени, които досега нямат аналог във Велинград.
В търга участваха три фирми: “Булгартабак Трейдинг” - дъщерно дружество от големия холдинг “Булгартабак” и велинградските “Булаб” и “Темпо прес”. След двучасово наддаване “Булгартабак Трейдинг” се пребори за пет от петната на цени в диапазона от 800 до 2404 лева за квадратен метър без ДДС
, а “Темпо прес” спечели шестото петно с цена 1050 лева. С 2404 лв/кв.м. петно от 4 кв.м. на бул. “Съединение” (според тръжната документация до бар “Дузпата”) удари абсолютния рекорд, като месечният наем за 4 кв.м. се закова на 11 539 лева - 574 пъти над началната тръжна цена!
Ако в резултат на търга общината подпише договори за наем, то приходите в общинската хазна ще скочат рязко. Само за месец от шестте петна за продажба на вестници би трябвало общината да получава 31 820 лева. Сумата за една година би била 442 320 лева, а за целия 5-годишен срок на договора - 2 211 600 лева.
В рамките на пазарната логика подобни цени за наем граничат с абсурда и това е само едно от основанията за бъдещо обжалване на търга. Процедурата тръгна с фалстарт, след като в тръжната документация бе допусната грешка - вместо търг с явно наддаване бе записано “таен търг”. На фирмите-кандидати бе предложено да подпишат декларации, че участват в явен търг и те го направиха.
За провеждане на търга със заповед на кмета бе определена комисия, председателствана от заместник-кмета Атанаска Хрисчева и с членове Владимир Деспотски и Таня Захова от ОА, а от общинските съветници се явиха Бельо Мандраджиев и Александър Гагов. За първото от петната с начална тръжна цена 4.10 лева за кв.м. комисията определи стъпка за наддаване от 1 лев, с което наруши правилото, че стъпката не може да надхвърля 10% от началната тръжна цена. За следващите петна това бе коригирано, а самото наддаване се превърна в продължително упражнение по броене.
Видимо изнервен от случващото се, съветникът Александър Гагов напусна в средата на търга, като преди това отправи закани към велинградските фирми, че следващият път Общинският съвет ще смени процудерата. В интерес на истината трябва да припомним, че именно Александър Гагов внесе предложението за настоящия търг като допълнителна точка на сесията в края на март и Общинският съвет с пълно единодушие реши той да бъде с явно наддаване.
В крайна сметка избраната от съветниците процедура извади на показ голяма част от кусурите на действащата Наредба за реда за придобиване, разпореждане и управление на общинското имущество на Община Велинград. И докато общината - ОА и ОС, не направят верните промени в своите процедури и наредби, ще се стига до подобни абсурди.
А ако все пак “Булгартабак Трейдинг” подпише договор на тези космически цени и ги плаща, то за община Велинград краят на финансовата криза е близо.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води