Велинград - online - Прокуратурата обвини 13 души за проповядване на радикален ислям 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Прокуратурата обвини 13 души за проповядване на радикален ислям
Публикувано 2012-06-26 09:26:14 от темпо

13 души - 12 мъже и една жена бяха обвинени от Окръжна прокуратура - Пазарджик за проповядване на радикален ислям и омраза на религиозна основа. Обвинителният акт по случая, започнал със специализирана акция на МВР, ДАНС и Окръжната прокуратура на 6 октомври 2010 г., стана факт на 18 юни 2012 г. След година и половина досъдебно производство прокуратурата повдигна обвинения по чл. 108 и 109 от Наказателния кодекс - за организиране и ръководство на група, чиято цел са престъпления против държавата и конституционния ред и за изповядване на антидемократична идеология.
Според държавното обвинение 13-те са пропагандирали идеологията на крайното религиозно течение на салафитите и налагането на шериатска държава, като са работили за нерегистрираната в България фондация от Саудитска Арабия “Аз Уакф ал-ислями”. Незаконната организация е действала на територията на областите Пазарджик, Смолян и Благоевград, подготвяла е лектори за обучение на момичета и момчета, насаждала е омраза на религиозна основа.
Сред обвинените са трима от област Пазарджик. Един от тях е Саид Мутлу, ходжа в джамията в Петелци в Сърница, който е сочен от прокуратурата и за ръководител на групата. Преди години той беше директор на спорното училище за имами в Сърница, учил е в Саудитска Арабия. Обвинен е и районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих, както и вече осъжданият Ахмед Ахмед. Сред обвинените са мюфтията на Смолян, имамите на Кочан и Лъженица и др. Всички те са с мярка за неотклонение “подписка”, а при доказване на обвиненията срещу тях наказанията са до 12 години затвор за ръководителите и до 10 години за членовете на групата.
Реакцията на Висшия мюсюлмански съвет не закъсня и още на 19 юни бе разпространена официална декларация, в която бе изразено силно безпокойство заради официалните обвинения срещу служители на изповеданието. Според Висшия мюсюлмански съвет така се уронва авторитетът на религиозната общност. “Твърдо подкрепяме тези колеги и служители, убедени сме в тяхната почтеност”, се казва в декларацията и се припомня значителния принос на мюсюлманите за изграждане на демократична България през последните 22 години.
Общинските съветници от ЕНП Реджеп Ходжов и Салих Хисар също излязоха с декларация в подкрепа на 13-те обвинени. Те настояват за ясна дефиниция на “радикален ислям” и законът да се прилага на база на доказателства, а не на хипотези.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай