Велинград - online - Ще изгонят ли галерията от Къщата на Цвета? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ще изгонят ли галерията от Къщата на Цвета?
Публикувано 2012-06-26 09:32:05 от темпо

Три варианта за бъдещето на Градската художествена галерия стоят на вниманието на Общинския съвет. За предстоящата сесия на 28 юни кметът Иван Лебанов внася предложение поради изтичане на срока на договора за наем със собственика на Къщата на Цвета, в която се помещава галерията - Националния дарителски фонд “13 века България”.

Първият вариант предвижда договорът за наем да бъде продължени с още една година. Ако съветниците го одобрят, то Художествената галерия ще остане там, където е вече от 20 години и се е утвърдила като културно средище за велинградчани и гостите на града. В този вариант обаче ще са нужни средства за заплащане на наема към НДФ “13 века България”, а е всеизвестно, че общината няма средства.
Вторият и третият вариант са свързани с преместване на Художествената галерия - в общинския Туристически информационен център или в Историческия музей. И в двата случая ще възникнат огромни трудности със съхранението и опазването на богатия фонд на галерията, а Велинград ще загуби едно от малкото останали пространства за култура.
Преди да се вземе решение по този важен за града въпрос, нека си спомним волята и желанието на г-жа Цвета Дамянова-Шуманова, която е дарила къщата в центъра на Велинград на НДФ “13 века България”, за да бъде тя място за запазване на местните традиции, занаяти и култура. Къщата на Цвета, в която е и Художествената галерия, не може да бъде просто обект на договор за наем. Ще бъде престъпление към паметта на дарителката и към самите нас, ако позволим на мястото на галерията да се направят поредните офиси, а изкуството да бъде изгонено от своя храм заради повече пари и печалби.
Ще припомним и официално заявената пред “Темпо” през октомври 2010 г. позиция на изпълнителния директор на НДФ “13 века България” проф. Греди Асса, че за фонда е важно Къщата на Цвета да запази статута си на културен център във Велинград и да се спази желанието на дарителката Цвета Дамянова-Шуманова.
Сега е моментът общината и фондът да докажат, че милеят за културата във Велинград - не само на думи, а и чрез дела.
Позицията на уредника на Градската художествена галерия Бранко Манушев четете на стр. 2.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай